Followers

Friday, August 27, 2010

ter..ingin...ter...ingat....

fuh, bulan puasa ni memang banyak betul duga iman... specially bila mengadap lauk - pauk, kuih muih, paling tak tahan.. nampak air yang berkaler - kaler and bau - bauan yang menusuk hidung..

saya plak kalau bulan puasa habis segala masakan kampung teringin nak makan... paling teringin sangat, hasil air tangan MAK sendiri.. hhuhuhuhu lambat lagik nak balik kampung nih..

3 hari pertama Ramadhan, menu semua disediakan oleh MAK jiran sebelah rumah, cik hubby cuma beli kuih - muih je.. and apa - apa yang teringin, masuk hari Sabtu... bukak puasa kat JM Beryani.. hari Ahad... beli kat PARAM.. tu pasal bila ada masa memasak jadik kemaruk macam hari rabu lepas he..he..

2-3 hari pertama tu siap berbisik kat telinga cik hubby "teringin nak makan ketam masak lemak cili api dengan nenas".. mana plak nak beli nenas petang camni melainkan kena singgah kedai runcit terdekat... pastu siap nak kena kupas nenas.. nenas dalam tin mana kick ye tak??? pastu terasa nak makan gulai nangka... eerrkkk apahallah ni, pastu terasa nak makan pengat pisanglah.. berjaya beli pisang, tapi belum sempat jadi pengat dah kena ngap dengan Darin..

tak dapat yang asli, dapat sipi - sipi pun jadiklah, disebabkan wife dia ni kepingin masakan ala - ala kampung, sudi jugak dia carikkan gulai pisang muda masak lemak cili api dan jugak pajeri nenas.. thanks bie... pastu siap beli kuih feveret.. kuih Lopes.. sodap plak tu, lembut je pulutnya.. pekat tul air gulanya... tak dapat pengat pisang, saya sempat buat puteri mandi je... hhmm nyum - nyum... siap cik hubby request "boleh buat untuk moreh tak?" eh.. no hal, tapi kena beli santanlah... pasal santan takde stok dah... and sebab banyak sangat teringin, hari tu terjadiklah menu terung masak lemak cili api dengan ikan talang masing... mcm - mcm hal betul...

skang ni dah terasa plak cendol kat anak tekak ni.. teringin yang mak buat... mak sayang tak buat cendol tu (read: cendol yang hijau tu), dia beli siap, cuma perah santan dari pokok kelapa sendiri dan tambahkan gula melaka secukup rasa.. kacau sampai mesra.. nak sedap letak ais, tapi family saya pantang ais, so letak je dalam peti sejuk... sapa nak ais, kena amik sendiri... tak termasuk dalam pakej cendol sedap yek..

hhmmmm macam ada jugak yang carik cendol karang ni...
 pilih mana korang nak, versi asli atau versi ekslusif... /* Ikhlas dari cik google */

p/s:Rasanya kat Pan Pac KLIA ada cendol tak???

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...