Followers

Friday, November 9, 2012

Setahun sudah

Tadi baru lepas chat dengan member lama yang masih lagi di Kota London.. Rindu pulak dengan dia.. Diam tak diam dah hampir setahun kami tinggalkan bumi Europe. Tapi still tak habis lagi journey tu aku cerita dalam blog..

Memang banyak yang pending.. Banyak benda nak share specially nanti untuk tatapan Darin n adik-adiknya..Insya Allah...

Dah 11bulan Darin sekolah... Alhamdulillah, dia dah boleh membaca bahasa melayu dan english. Tulisan jawi pun dia dah kenal. Bagilah buku yang berbeza dari buku sekolah hariannya.. Dia dah boleh tangkap setiap perkataan... Sekarang dah berbaloi beli komik upin dan ipin... Tak lama lagi dah boleh baca blog mummy..

Ex-ofc mateaku baru 2 hari lepas sampai Boston... Terkejut aku dengan status dia.. Bila aku comment kat FB dia.. Dia balas.. "haah, baru sampai.. Tido dekat tempat lama kau dulu".. Wah.. Dah 8 tahun aku tinggalkan rumah tu... And sampai sekarang tetap jadi kediaman rasmi untuk staff dari Malaysia ke sana... Harap kejenya dapat selesai dengan sempurna..

Darin pun dah sibuk tanya daddy..bila nak bawak dia pegi Belgium lagi... Hehe... Darin belajar pandai-pandai ok... Nanti belajar kat sana... Mummy teman hahaha..

Ok till then.. Stop dulu..Insya Allah,bila ada kekuatan, bakal bersambung semula....


- Posted using Touch screen on iPad

Friday, September 14, 2012

Kelip - Kelip ku sangka api... rupanya mercun da...

Selesai masak di siang hari.. masing - masing dah tak sabar nak tunggu malam.
Kekanak ni semua dah tak sabar nak main mercun, specially Darin padahal dia yang paling takut. Lepas buka, solat Maghrib Jemaah, then tunggu pulak pengumuman... Takbir dulu then barulah Solat Isya'. Masa we all solat Maghrib tu dah ada dah jiran kiri - kanan duk main mercun. Actually lepas buka lagik dia dah belasah main mercun. Tak  ke tercekik makan dek terkejut bunyi mercun. Settle je solat.. tu dia.. Pak Long bukak kedai.. Takde RM100, jangan usik ye... hahaha..

Susun dulu sebelum pilih

Anak sapa jual mercun nih?


This year we all share ler, selalu tu sponsor je, kesian pulak. so Pak Long beli lebih sikit. Husband aku beli mercun khas untuk kekanak je, bunyi pun tak kuat, tapi cantik. Yang penting Darin tak takut.




Letak je mercun depan tu, semua dah tak sabar nak bakar yang mana satu.Antara mercun yang kuat, Happy Boom, happylah sangat, tapi yang berani bakar cuma abang long je. Once dia bakar, dia akan baling ke dalam semak seberang jalan dekat pokok Kelapa Sawit, sekali bunyi, bergegar bumi. Korang pernah dengar mercun bola kan? Mak aku ada stok mercun bola tu... "Mak, tak takut ko?" mak aku relek je. Dia guna mercun tu sebab nak halau beruk.

Ada mercun yang bila terbang bunyi kuat, lepas tu keluarlah bunga api macam KLCC tu. Ada terbang sekali, bunyi sampai 3 kali. Ada terbang tapi bunyi slow. Tapi memang semua orang tunggu pun mercun KLCC tu ler. Taklah beli sampai 160 das. Nak pengsan tengok ke langit. Cukuplah takat 30, itu pun dah lenguh. Kalau ada 6, tak ke 180 kali dongak ke langit.

Pak Long dah bukak mercun papan

Atuk yang memang supportive


Dah ready nak bakar


Mercun papan adalah perkara yang wajib. Kalau tahun lepas, Pak Ngah akan panjat tangga gantung kat pokok rambutan, tapi pokok rambutan wan dah potong, sebab banyak sangat semut. Solution, atuk cakap guna 'PENGOLAN', actually galah panjang yang digunakan untuk kait buah kelapa. Ikat je kat hujung, and juntaikan ke luar pagar. See, atuk pun sama nak memeriahkan cucu. So macam biasa, budak nak amik SPM tu excited jugak nak bakar, so bagi je kat dia. Yang lain tukang tengok and jerit reramai.
 

 Tapi mana Darin yek? Darin paling habis pun main bunga api kertas tu, itu pun bila dah pendek, dia baling ke bawah batang tu, then mercun das, sesama dengan daddy, and mercun yang bila letak kat bawah and api naik ke atas, sebab tak bunyi bising. Lawak je bebudak ni.

Darin and daddy, happy moment together

Tuesday, September 11, 2012

Rendang, Lemang dan EconSave

Hari terakhir puasa pun tiba. Selalunya masa last puasa ni memang banyak dugaan dan godaan.
Selesai je sahur and Solat Subuh pagi tu. Sempat jugak rehatkan badan. Dalam pukul 7 macam tu mak aku dah sibuk sangat dah kt dapur dengan kakak aku... "Mak, bak adik mesen kolapo.." .."Buleh ko?"... aiya mak aku ni, macam inilah hari pertama baru aku nak mesin kelapa. Aku dah amik tender mesin kelapa seingat aku masa umur 11 tahun... Mesin 20 biji kelapa nampak je senang, tapi selama tu jugak ler badan bergegar.. tapi ada aku kisah.. excited ni sebab dah lama tak mesin kelapa nak buek lomang...

Kelapa dah siap mesin

Sambil tu akak aku pun dah masak air panas siap - siap, memang khas untuk perah kelapa nak buat lemang. Air sejuk pun air masak yang disejukkan. Jangan guna air paip.

Bahan yang dah siap dikisar. Minyak tak termasuk dalam bahan rendang

Mak tengah khusyuk mengadun bahan

Ingat malam tadi yang Darin basuh kuali tu. Mak aku settlekan bab rendang dulu. Mak aku memang macam ni. Seminggu sebelum raya semua barang untuk masak dia dah blend siap - siap. Bukanlah pada hari kejadian baru nak kupas halia, serai, lengkuas, cili and etc semua. Pagi tu semua dah siap mesin. Cili Kering, Lada api dengan kunyit, halia, serai, lengkuas. Tu pasal peti ais tu penuh manjang je dengan bahan blender tu.

Sukatan mak aku yang sukat. Aku tak pandai sukat, tapi dalam tak pandai tu, tahun 2003 aku masak rendang ayam sendiri jugak kat Boston.

Chef in the making

Kalau korang perasan mak aku tak guna bawang merah dalam rendang. Memang rendang negeri sembilan style macam ni, Sebab tu rendang kita orang maintain sampai seminggu daging tak hancur, sebab air bawang tu bila korang panaskan banyak kali, dia akan hancurkan daging. Serius, makin kering rendang mak aku makin sedap.

Tu dia pati santan pekat dan likat

Hubby aku sukarela kacau rendang, ni yang paling konfiden dia nak buat, bagi je... Masa awal tu proses pengecutan daging. Nak bagi air daging tu keluar. Bila dah rasa separa masak or 1/4 masak, baru mak aku masukkan santan. Santan ni santan yang mak aku dah mintak tolong kedai tu perahkan. Ni pun mak aku pakai kelapa sendiri, hantar mesin and perah kat kedai. 6 kilo daging + hati + limpa, aku rasa dalam 18 biji kelapa pati santan kelapa.

Buluh lemang yang dah siap disalur malam tadi

Perah santan dengan penuh semangat

Sambil husband aku kacau rendang, aku pun start perah kelapa dengan mak aku, kena buat 2 orang cepat sikit. Memang purely air masak panas dan sejuk je untuk Lemang ni. Settle perah, mak aku yang isikan beras pulut dan santan dalam buluh.


Mak dah mula isi beras pulut dan santan dalam buluh

Kalau buat lemang, santan dan beras pulut ( yang dah dicampur dengan garam) tu direndamkan sekali, supaya santan tu sebati dengan pulut. Jangan masukkan beras, lepas tu baru santan, nanti cuba balik korang check, sure santan tu tak mendap sampai ke bawah, end-up santan korang tak cukup, pastu lemangnya berderai. Kalau korang ada beli lemang, and perasan belah atas je ada santan and bawahnya kering, sebab they all masukkan beras pulut then baru curah dengan santan. Santan susah nak turun ke bawah bila beras pulut dah padat kat bawah. Ukuran santan mesti melebihi beras, tapi bukanlah sampai tak nampak beras. Orang Negoghi cakap "ocup..ocup yo".. susah pulak aku nak explain.


Kole kecik ada muncung comel tu memang jadi kole resmi buat lemang. tak kecik sangat, memang sedang elok saiz dia

Lepas dah elok isi setiap beras and santan dalam pulut, kena tutup bahagian atas tu dengan 'mengelepet' lebihan daun pisang dan ditambah sikit gumpalan daun pisang, supaya bila lemang tu menggelegak, lemak santan tak terkeluar dari buluh. Kemudian, boleh letak kat tempat bakar lemang or we all panggil "LANGGAI"... pasal bara api ni abang ipar aku yang settlekan. Dia akan bakar dulu kayu api tu luar dari kawasan langgai, bila dah siap bara, baru dia bawak masuk. Ini sebab ada orang bakar kayu api masa lemang dah ada kat langgai, nanti api tetiba besar and kecik jadikkan lemang masak tak sekata or berkerak.

Sebelum we all meninggalkan rumah untuk ke EconSave

Dah nak hampir kering masa we all tinggalkan


Lemang atas langgai. Api tak besar dan tak kecik. Cepat masak sebab kena kepung dengan tembok. Api sekata je.

Start bakar lemang dalam pukul 9.30 pagi. Rendang pun dah nak hampir kering. Proses bakar lemang ni pulak, bukan setakat letak and biar kat situ. Kena jaga bara api. Ada masa api bara tu dekat dengan lemang, bila macam dah cukup kering, kena jauhkan sikit. Bila tengah masak, korang kena pusing - pusingkan lemang tu bagi masak sekata and tak berkerak. Dalam pada Lemang nak masak, ko kena hentak sikit lemang tu supaya padat. Kalau kita beli lemang, walaupun ada santan sampai bawah tapi tak padat, means dia hentak tak cukup padat. Nak hentak pun ada cara, bukan dengan cara pegang and hentak, tapi pegang buluh lemang and lepaskan dia jatuh ke bawah, so ketinggian lemang adalah maintain. Terlebih hentak pun boleh buat lemang tak masak.

Settle 2 perkara kat atas, aku mintak excuse ngan mak aku nak keluar kejap. Biasalah aku dan husband aku ada agenda. Korang tau, jalan dari Seremban ke Kuala Pilah sangat jam, so we all ikut jalan Seri Menanti nak ke EconSave kat Melang, kena lawan arus untuk cepat sampai. Sepanjang perjalanan, lalu kawasan kampung, nampak banyak sangat asap berkepul - kepul, sure semua orang pun sibuk tengah nak bakar lemang. Syok pulak tengok dari dalam kereta.

Tengah beratur kat EconSave. Manusia ramai dan padat.

Selesai beli barang kat EconSave, we all gerak balik kampung. Tapi sempat singgah kat kedai runcit kat area sekolah aku dulu. Kenangan tu, sambil tunggu bas, kita org selalu beli aiskrim dan keropok kat sini.

 Singgah sekejap kedai lama. Ais Batu adalah barang yang paling famous menjelang raya.

Kita orang sampai rumah dalam pukul 12 lebih. Aku dah dapat bau semerbak, rupanya lemang dah masak.. fuiyyoo, rasa tak sabar pulak nak makan. Rendang confirmlah dah siap kering. Nampaknya lepas Zohor nanti turn aku pulak nak buat Ayam Masak Merah, Sambal Goreng and esoknya Kuah Lontong. Nasib baik jugak kakak ipar aku dah sampai, so dia yang temankan aku kat dapur. Take turn gitu. Letih? memang letih tapi seronok sangat... Habis bab siang, malam nanti ada part lain pulak... tunggu...

Thursday, September 6, 2012

Teringat kisah Ramadhan yang lalu

Dah pun masuk 19 Syawal.. teringat balik kenangan Ramadhan lepas. Kali ni sambut raya di Seri Menanti dulu. Kampung arwah nenek yang rumah pusaka kedua masih lagi tegak berdiri. Memang sejak beberapa tahun yang lepas, inilah tempat kita orang sambut Syawal. Terasa lain bila tiap kali pulang ke 'kampung' yang bebetul kampung bila raya.

Isi duit raya... ni confirm bukan Darin punya..

Pokok kelapa yang masih ada, masih lagi dapat rasa hasilnya


Pelita mintak tanah takkan dilupakan walaupun design dah canggih. 
Lagi canggih bila malas nak cucuk kat tanah sebab asyiklah tumbang.



Lampu lip-lap seisi rumah. Memang meriah kampung halaman. 
Nasib baik lampu tu takde keluar lagu.

Sebab desakan kerja, kita orang sampai bebetul time orang bukak puasa. Masih tak terlambat pun nak menikmati suasana tu, sebab esok  masih ada 1 hari lagi untuk berbuka bersama, sure lagi seronok. Makanan biasa - biasa je tapi tanggal 17 August tu ada birthday someone, Aidid, yang nak amik UPSR tu.

Kek Pandan Layer yang sampai skang pun rasa nak makan lagi.

Dengarnya hadiah baru dia boleh tahan untuk budak umur 12 tahun. So inilah aktiviti dia orang untuk 'test' hadiah baru tu. Ok ke tak ok ke belasah jelah.

Malam tu ada aktiviti hebat. Hebatlah sangat, menantu kesayangan kena tolong mak siang daging dan ayam..hehehe.. 'Takpe, berikan pada yang pakar' kata husband aku, sebab dia pun domam, so abang ipar aku je yang settlekan semua kerja tu, start dari potong daging, potong ayam, potong tulang. Malam tu jugak mak aku rebus tulang, biar cepat sikit empuknya.

Then start pulak basuh kuali. Ada assistant terhebat.. which is Darin. Dia yang beria sangat nak tolong buat, aku suruh jelah dia cuci kuali tu. Terjengket - jengket ko. Takpe, janji cuba walaupun sekerat jalan. Ntah apasal ntah lately ni dia rajin sangat macam 'omak' eh.... teruskan sampai besar.

Bukti Darin basuh kuali sampai tertonggeng - tonggeng.

Ada 1 lagi part yang tak boleh tahan, nak kopek kelapa. Ye, buang sabut kepala untuk 20 biji kelapa. Ko larat ke. Memang taklah,. Bergilir jugak abang ipar aku buat, then kakak aku pun buat jugak, husband aku pun try sama.. haha, suka hatilah, bukan nak pakai malam ni pun. Elok je dah buang sabut kelapa tu, terus belah siap - siap and telangkupkan dalam besen. Esok pagi kita undi sapa yang mesin, tapi dah dengar mak aku sebut nama 'abang ipar aku!!'.. takpe, ada 8 jam lagi sebelum sahur...

Bukti husband aku turun padang sama walaupun demam.

Tengah buang sabut kelapa sampai bersih, nanti senang nak mesin.

Kelapa dah selamat dibelah.

Sambil dia orang tengah kopek kelapa, mak aku dah sibuk nak 'menyalur' buluh lemang. Apo kobondo eh 'menyalur' ni. Proses untuk masukkan daun pisang ke dalam batang lemang. Nampak macam senang, teknik dan petua kena betul. Kalau salah, daun pisang pendek atau bergulung dalam batang buluh. Nak pilih daun pun bukan main pilih je, daum muda yang elok, kalau tua sangat tu dah keras kematu dah, susah nak gulung. Banyak kali kena potong daun pisang supaya ukuran lilitan tu tak terlalu banyak selisih dalam buluh.
Dah settle masukkan daun pisang tu dalam buluh, boleh amik lebihan daun pisang tadi, ko gumpal and masukkan dalam batang buluh untuk dasar. Bukan buat dasar baru masukkan daun ye, itu terbalik.
Nak buat pemegang daun pisang tu? pakai je pelepah pisang tu, tapi amik yang bebetuk cantik lurus dan keras sikitlah, kalau bengkok, cemana ko nak gulung and masukkan dalam buluh tu.  Adoi.. berpeluh jugak kalau baru first time yek. Ni pun lama dah mak aku tak buat, tahun ni tetiba nak buat sebab akak aku dengan abang ipar aku colunteer nak jaga.. abang ipar aku lagik.. memang terbaiklah...

Kena amik satu demi satu buluh untuk ukur sebab setiap batang saiz berbeza okeh..

Mak tengah khusyuk nak gulung daun lepas potong beberapa kali. Aku tukang hulur buluh je.

buluh tu kena telangkup. Ni semua miang dah takde sebab kasi bersih baik punya

Baru siap 2 batang, ada lagik 18 batang

Selesai atuk balik tarawikh, barulah kita potong - potong kek. Kesiannnnn Darin (eh bukan birthday boy ke?) sebab tak sabar nak potong kek. Kek pilihan adalah Pandan Layer, sebab akak aku dah pesan, jangan amik coklat dan banyak krim. Hmmm yang ini confirm takde sapa yang tolak. Memang sangat, sedap, berbaki pun sikit je. Sebab beli kecik je pun. Cuba kalau kek coklat, lambat je habisnya. Kalau kek buah, lagiklah lambat habis sebab mak aku simpan sayang nak makan.

 Abang ipar aku kena isi minyak sebelum tido sebab esok nak bakar lemang 

Eh, dah semua tido.. esok last bangun sahur, banyak benda lagik nak buat... Tido untuk kumpul tenaga esok hari....

Tuesday, August 28, 2012

Syawal 1433 Hijrah

Salam korang

dah banyak aku baca cerita raya korang... sabar yek menunggu blog ni. Tuannya memang selalu lambat sebab gambar bersepah - sepah....

Untuk semua kenalan, sahabat, rakan taulan, saudara - mara dan jiran tetangga... Jemput datang ke rumah...


Thursday, August 16, 2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...