Followers

Friday, March 8, 2013

Kita Siapkan Apa Yang Patut

Dah masuk 32 minggu... uhuk... sekejap je rasanya. Takut - takut tu dah start datang... lately dengar ramai kawan yang dah bersalin, rasa seronok sangat.. macam rasa tak sabar sangat. And lepas tu bila dengar jugak berita sorang - sorang my friends yang sama - sama pregnant, wow... macam pakat pulak kita yek... Congrats to all... to me also lah.. semoga kita sihat - sihat hendaknya sehingga selamat melahirkan.



Walaupun duduk kat bandar, orang kata konon moden, tapi yang satu ni tetap aku dengar cakap orang - orang tua... Bila kandungan dah cecah 28 weeks, barulah aku terhegeh - hegeh duk carik barang persiapan baby. 

"Buat apa nak beli? Kan yang dulu boleh pakai..."

Hehehe.. betul tu.. tapi panjang ceritanya.. Kononnya memang barang Darin disimpan elok dalam kotak untuk adik Darin pakai... Tapi sejak 2 kejadian sedih pada tahun 2011... and hinggalah puasa tahun lepas, daddy decide, "kita sedekah jelah barang - barang ni yek.. kalau dah memang Darin sorang je redha jelah.."
Itulah yang terjadi, barang baby, barut, bengkung, baju pregnant, selimut, semua banyak dah bagi kat orang.. and dapat tau pregnant bebetul lepas raya... Itu semua Allah yang tentukan. Apa - apa pun bersyukur.

So mulalah misi mencari barang baby. Bayangkanlah kalau nak beli dari mula cemana. Itupun baby Cot, buaian still ada dalam simpanan termasuk tempat mandi baby. Lain sumer takde, Car seat pun dah let go kat orang.

Masa nak cari barang tu macam tak pandai pulak. Darin dah hilang dengan sepupu dia, mcm nak beli untuk 1st baby je.. huhuhu.. masa ambil barang pun duk fikir, ini ok ke, perlu ke... masuk bakul, keluar bakul.. Dahlah kali ni memang selalu sakit bahagian abdomen bawah, so nak jalan lama - lama pun memanglah susah. So sempatlah grab beberapa helai baju siang, baju malam, rompers, mitten and booties, socks mandian and etc...

Pastu baru teringat pasal barut. Nasib baik ada kawan sudi bagi pinjam dulu. Yelah baby pun pakai tak lama mana.. Thanks bebanyak Mekchu sebab bagi pinjam baru Abam Mi and Wawa ye...


Nowdays pun dah banyak barang jual online kan.. so memang dah tengok - tengok dah website yang ada. Kali ni tak sure girl or boy. Walaupun doktor dah sebut, tapi bukanlah tak nak percaya, selalu ambil langkah selamat dengan belikan barang warna putih, and takde pink or biru or warna yang sewaktu dengannya. Tak kisahlah. Kalau rasa berkenan yang memana... klik - klik, bayar sampailah depan rumah kan.


This time nekad nak fully breastfeed baby, tak kisahlah sampai berapa bulan pun. Kalau dapat sampai 2 tahun syukur sangat. Yang Darin dulu memang gagal 100%. Hahaha ntah apa - apa kan.. maklumlah, memang takde pengetahuan langsung. This time kena berguru dengan mereka - mereka yang banyak pengalaman and memang kena kuatkan semangat. Yes.. 


Hari tu duk canang jugak kat FB nak carik Confinement Lady.. yang buat semua penjagaan ibu + anak and boleh masak sekali. Mengada - ngada ke? Taklah.. my mom kan dah berumur jugak. Dia pun ada masalah kesihatan same with my dad. So taknaklah macam paksa dia duduk kat sini lama - lama. And dia pun tak prefer duduk rumah anak - anak. Lebih selesa rumah sendiri katanya. And this time aku nak berpantang kat sini je. Darin dah sekolah, walaupun sekolah budak - budak. And malas nak suruh daddynya everyweek balik kampung. Sebab kalau dia kena keje weekend, sure dia sedih tak dapat jumpa anak - anak dia.

My MIL pun dah berumur. Walaupun dia willing untuk jaga, but then of course aku limitkan. Takkanlah semua nak bagi kat dia. Walau cemana pun aku dah dapat 2-3 contact. Ada yang org recommendkan, and ada yang aku nak try sendiri. So yang nak cuba - cuba ni aku nak panggil dia urut dululah kat rumah. Yelah nak tau ok ke tak. Naklah kenal - kenal dulu. Takkan pada hari kejadian baru nak kenal, nanti salah orang, naya je.

Oklahlah... actually memang banyak lagik benda tak settle, Takpelah buat setakat yang boleh. In case kalau ada apa - apa yang aku terlupa, tolong inform yek. Dah 6 tahun baru nak bersalin lagik. Semua pun macam lupa.. hik..hik.. ok.. adios.

p/s; gambar adalah belas ikhsan En. Google

Thursday, March 7, 2013

Darin's Memories - Part 3 - Graduation and Concert Day

"Puan, nanti 1-3 October ada exam. Mintak Darin ada kat sekolah ye".. Kenkadangkan Darin tak datang sebab lepas raya tu ada hari yang dia demam. So masa exam tu pun dia tak berapa sihat. Tanya jugak dengan cikgu dia exam macam - mana. Dia kata biasa je. Harapan sikit punya tinggi aku ni. Harap Darin dapat jawab dengan betul.

So masa graduation day tu aku memang tak sihat. Husband aku cakap aku tak payah pergi. Fuh.. memang tidaklahkan, walau cemana pun tetap nak pergi. Pening, mual semua tolak tepi. Bekalan makanan bawak sesiap dalam dewan tu, tak kiralah walau apa pun yang berlaku.

Dah siap nak bertolak dari rumah

Sampai kat Dewan Serbaguna Perpustakaan Awam Shah Alam tu, aku kena daftar diri dulu, and kenalah tulis kata - kata semangat and perangsan kat buku yang disediakan. Sejak tahu pasal 'adik' Darin ni jiwa adalah sedikit sensitif, masa nak tulis pun macam nak gugur air mata. Husband aku dah masuk dalam cari tempat duduk, Darin pulak dah ada kat belakang dewan.

Masa sampai kat tempat duduk, belek buku aturcara majlis. Lepas tu belek pulak nama kanak - kanak yang dapat hadiah and nama students 6 years yang graduate. Sekali terlekat anak mata kat Seksyen 3, class of 5 Years old.. macam tak percaya pun ada.. siap nak nangis lagik. Tapi memang itu pun kenyataannya.. Rasa kelakar pun ada... apa - apa pun memang tak sabar nak tengok dia nanti kat atas pentas.


Acara macam biasa, bacaan ayat - ayat suci and so on. Ucapan dari pengerusi majlis, bacaan doa, ucapan dari Director dan jugak tetamu jemputan. Then semua students Al-Ikhlas naik pentas and duduk bersila untuk bacaan ayat - ayat lazim. Alhamdulillah, terang hati anak - anak ni. Tapi time nilah pulak perut buat hal. Takpe, nasib baik acara kemuncak belum mula lagi.

MC of the day

Bacaan Doa

The Director/Owner

Tetamu khas

So lepas je Bacaan ayat Lazim, persembahan dari students Seksyen 13 pulak. Ada sedikit kelam - kabut kat situ. Memang kelakar sebab ada pulak students yang siap turun pentas semua. Kesian cikgu nak kejar dia orang.

Bacaan ayat lazim dari semua student

Lepas settle je Seksyen 13, seksyen 3 pulak.. bila tirai terbukak je rasa tergamam sangat. Dia orang buat drama si Pengembala dan Biri - Biri, kalau ada sesapa baca buku Upin dan Ipin, ha macam tulah jalan ceritanya. Ada part budak - budak nyanyi semua, and memang pandai sangat dia org berlakon. Pencerita pakai kain batik kat kepala and kain pelikat buat selempang. Ada props bunga berdiri. Kambing 3 ekor, si Jarjit pengembala kambing, 2 orang kampung dan serigala yang ganas. Overall semua orang puas hati sangat and thanks pada cikgu - cikgu seksyen 3 yang bersungguh - sungguh train bebudak ni. Sayangnya we all takde ambil video.

Kat mana Darin




Acara penyampaian hadiah pun bermula. Masa tunggu turn Darin naik pentas, nervous sgt. Memang dah jangka, dia ada sikit nak terjatuh masa naik tangga sebab kain tu mesti dah turun ke bawah sikit. Baju kurung beli siap, so kain tu memang labuh. Nasib baik semua ok.

video

video


Selesai je majlis, dia pun lepas dengan kita orang. Masa tu tudung dia pun dah nak tercabut. hehehe.. sian dia, tapi takpe, it's a memories lah Darin.. nanti bila lagi nak ada pengalaman macam ni. Mummy dulu tak pergi tadika pun, so masa sekolah baru rasa naik pentas. Harap anak mummy kena naik pentaslah lagik lepas ni ok.



Last but not least... ada Montaj from Al-Ikhlas Pre-Tahfiz Pre-School untuk you alls...

p/s: berkali - kali tengok you tube ni, tak tau apsallah asyik terharu je...

Wednesday, March 6, 2013

Darin's Memories - Part 2 - Sports Day

Lama tak turun padang... last sekali padang bowling adalah tu pun tahun 2009/2010... Kali ni Sports Day untuk anak pulak. Yang bestnya dia buat kat dalam dewan, so tak payah nak fikir pasal panas atau apa pun.


Event ni dia buat selepas Hari Raya, so masa ni pun dah dapat berita gembira dah pasal 'adik' Darin, so dah tau dah sure tak dapat nak join sekali dalam tu. Tapi takpe, tetap turun padang temankan anak - anak.


Sepatutnya pukul 8 pagi dah ada kat sini, tapi yelah, we all ni punyalah kalut nak cepat sampai, bila sampai sana dalam 8.15am kot, ramai lagik yang takde. So dapatlah seat depan sekali. Nasib baik masa we all sampai, best friend Darin ada yang dah sampai, tapi dia 6 years, Darin 5 years. Kali ni Darin rumah merah, Seksyen 3 rumah Merah and Kuning, Seksyen 13 rumah Biru and Hijau.




Lama jugak tunggu semua orang sampai. So bila dah ready tu, biasalah kata - kata aluan.. and perbarisan kanak - kanak masuk dalam dewan, nanyi lagu Negaraku.. then acara merenggangkan badan. Masa time ni, girls and boys buat bulatan, and ikut cikgu buat gaya apa sambil dengar lagu. So smooth jelah semua sebab masing - masing pun dah selalu practise kat sekolah.


Then persembahan dari students pulak. Seksyen 13 buat senaman berirama... so siap ada pegang pom-pom boys and girls tapi tak semua participate. Untuk Seksyen 3 pulak, buat Chicken Dance je. So semua pun ada. so cute...



So bila nak start acara, of course start dengan 4 years dulu. Kelakar sangat. Parents masing - masing duduk sedekat yang boleh nak bagi anak dia menang. Ada yang confuse dengan arahan walaupun dah selalu practise kat sekolah. Ada yang siap duduk pastu tak tau nak buat apa. Salah jalan and so on. Setiap Kelas akan ada 2 acara sukan.

Untuk 5 years pulak, acara lari dalam guni dengan acara lompat gelung rotan. Dedua Darin memang kena masuk. Paling best, ada sorang budak lelaki kelas Darin yang tolong kawan - kawan masukkan kaki dalam guni semua and bagi semangat, tapi bila dia nak masukkan kaki dalam guni pulak terkial - kial. Cikgu pun tolong sama jugak and it was fun.




Lepas tu ada acara untuk ibu + anak, ayah + anak and family not more than 3 (ibu, ayah dan anak). Masa acara ibu je, cikgu bagi kertas mahjong, pen dan beberapa aksesori, so buatlah apa -apa pun dari kertas tu jadikan ianya satu arca yang tertinggi kalau tak silap. Aku tak join pun masa ni, sebab husband aku x bagi, sebab tak tau kena buat apa. Kalau takat buat benda tu, boleh kot.

Then masa ayah pulak, tak ramai yang join, suruh daddy Darin join, tak nak ulak dia. Si ayah kena buat kuih raya cornflakes honey.. hahaha.. tu kan favorite daddy tuh..

Then untuk family pulak, acara makan 3 biji telur sampai habis. Hahaha.. sib baik x join.. sapalah nak kena makan telur tu, dahlah we all memang tak suka telur kuning. Kalau ada kicap tu sedap jugakkan.




Untuk game 5 years, rumah Merah menang, which is group Darin.So masa penyampaian hadiah, semua kena beratur. Bestkan dapat hadiah masing - masing, dan yang paling best, untuk acara keseluruhan, Seksyen 3 yang menang. Pukul 12 lebih semua dah settle, balik rumah, beli makanan and rehatkan badan.. fuuhh..... penat.

Tuesday, March 5, 2013

Darin's Memories - Part 1 - Teacher's and Mother's Day

Sebelum nak cerita pasal 'adik' Darin, kena ada cerita kakaknya dulu, nanti sentap pulak dia... Last cerita pasal Darin kat sekolah pun masa Maulidur Rasul Performance.. fuh, dah nak masuk setahun dah cerita tu, so boleh tau dah kan, betapa bersawangnya blog ni. Memang banyak sangat kisah tertunggak.

Mother's Day and Teacher's Day adalah pada bulan yang sama, iaitu bulan May... so macam surprise jugak bila tengok communication book Darin ada invitation untuk celebration tuh. And this time, potluck style. Actually ada banyak benda terfikir tapi sebab kekangan masa dan keadaan, sempat tempah biskut je dari Zahfig Cookies yang fancy - fancy tu untuk kanak - kanak... senang nak bawak.


Acara start pukul 9 pagi kot, Tapi biasalah, memang takkan tepat pada waktu pun. We all antara yang terawal jugaklah sampai. Kat SACC Mall tu pun gelap lagik. Lepas tu barulah nampak 1-1 family sampai bawak makanan. Time ni aku datang dengan Darin and ditemani Tok Ma... hehehe..


Biasalah, bila start acara tu kata - kata aluan, doa and selingan sikit - sikit and persembahan kanak - kanak. Seksyen 13 ada 3 persembahan kalau tak silap. Ada lakonan + baca puisi dari student yang Advance Class, then ada pertunjukan silat and persembahan Nyanyian. Seksyen 3 just buat nyanyian 2 lagu, and this time Darin pun terpilih untuk jadi speaker macam ala - ala coral speaking. She's the only one from 5 years student yang terpilih, yang lain 6 years.. 'R.. R means right and right she's always be'.. itu jer yang dia kena cakap pun untuk melengkapkan ejaan M.O.T.H.E.R.





Acara seterusnya acara ibu dan anak, so aku kena participate, kalau tak nanti Darin kecik hati. Untuk 5 years, mak - mak kena tutup mata.. then carik anak - anak. so anak - anak kena jerit and cakaplah apa - apa pun sampai mak ni dapat peluk anak tu. Lawak sangat... So inilah acara yang we all dapat 1st place. Dapat hamper besar lagik. Thanks sesangat.



There's another game, tapi penglibatan mak, ayah and anak. Masalanya, daddy Darin kat kat Belgium, tapi Darin sibuk nak join, so terpaksalah ajak Tok Ma. Apa yang we all kena buat, Tok Ma and Darin akan bungkus mummy menggunakan kertas tisu, jadi mumia, then dah siap berjalan sampai ke garisan penamat. Yang ni we all hampir menang, tapi takpelah, sebab dah sampai garisan penamat, balutan tu terbukak sikit kat bawah, so pemenang bagi kat orang lain. Lagi pun we all dah menang yang tadikkan. So just for fun.

Last sekali teachers from Seksyen 13 lawan main 'goreng pisang' dengan Seksyen 3 teachers.. Darin pulak sibuk duduk tengah sambil pegang bunga manggar and ponting to the teachers bila tiba giliran dia orang. The best thing is, Seksyen 3 menang.




Darin with Kak Ita (most left), Teacher Amy and Teacher Laili

Over all, memang best, makanan pun banyak sangat, and sedap. Thanks to parents yang bawak makanan berat, ringan, kek, kuih and segala macam makanan... So the next agenda.... tunggu Part 2 pulak kay.

Door gift for mommies
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...