Followers

Thursday, March 7, 2013

Darin's Memories - Part 3 - Graduation and Concert Day

"Puan, nanti 1-3 October ada exam. Mintak Darin ada kat sekolah ye".. Kenkadangkan Darin tak datang sebab lepas raya tu ada hari yang dia demam. So masa exam tu pun dia tak berapa sihat. Tanya jugak dengan cikgu dia exam macam - mana. Dia kata biasa je. Harapan sikit punya tinggi aku ni. Harap Darin dapat jawab dengan betul.

So masa graduation day tu aku memang tak sihat. Husband aku cakap aku tak payah pergi. Fuh.. memang tidaklahkan, walau cemana pun tetap nak pergi. Pening, mual semua tolak tepi. Bekalan makanan bawak sesiap dalam dewan tu, tak kiralah walau apa pun yang berlaku.

Dah siap nak bertolak dari rumah

Sampai kat Dewan Serbaguna Perpustakaan Awam Shah Alam tu, aku kena daftar diri dulu, and kenalah tulis kata - kata semangat and perangsan kat buku yang disediakan. Sejak tahu pasal 'adik' Darin ni jiwa adalah sedikit sensitif, masa nak tulis pun macam nak gugur air mata. Husband aku dah masuk dalam cari tempat duduk, Darin pulak dah ada kat belakang dewan.

Masa sampai kat tempat duduk, belek buku aturcara majlis. Lepas tu belek pulak nama kanak - kanak yang dapat hadiah and nama students 6 years yang graduate. Sekali terlekat anak mata kat Seksyen 3, class of 5 Years old.. macam tak percaya pun ada.. siap nak nangis lagik. Tapi memang itu pun kenyataannya.. Rasa kelakar pun ada... apa - apa pun memang tak sabar nak tengok dia nanti kat atas pentas.


Acara macam biasa, bacaan ayat - ayat suci and so on. Ucapan dari pengerusi majlis, bacaan doa, ucapan dari Director dan jugak tetamu jemputan. Then semua students Al-Ikhlas naik pentas and duduk bersila untuk bacaan ayat - ayat lazim. Alhamdulillah, terang hati anak - anak ni. Tapi time nilah pulak perut buat hal. Takpe, nasib baik acara kemuncak belum mula lagi.

MC of the day

Bacaan Doa

The Director/Owner

Tetamu khas

So lepas je Bacaan ayat Lazim, persembahan dari students Seksyen 13 pulak. Ada sedikit kelam - kabut kat situ. Memang kelakar sebab ada pulak students yang siap turun pentas semua. Kesian cikgu nak kejar dia orang.

Bacaan ayat lazim dari semua student

Lepas settle je Seksyen 13, seksyen 3 pulak.. bila tirai terbukak je rasa tergamam sangat. Dia orang buat drama si Pengembala dan Biri - Biri, kalau ada sesapa baca buku Upin dan Ipin, ha macam tulah jalan ceritanya. Ada part budak - budak nyanyi semua, and memang pandai sangat dia org berlakon. Pencerita pakai kain batik kat kepala and kain pelikat buat selempang. Ada props bunga berdiri. Kambing 3 ekor, si Jarjit pengembala kambing, 2 orang kampung dan serigala yang ganas. Overall semua orang puas hati sangat and thanks pada cikgu - cikgu seksyen 3 yang bersungguh - sungguh train bebudak ni. Sayangnya we all takde ambil video.

Kat mana Darin




Acara penyampaian hadiah pun bermula. Masa tunggu turn Darin naik pentas, nervous sgt. Memang dah jangka, dia ada sikit nak terjatuh masa naik tangga sebab kain tu mesti dah turun ke bawah sikit. Baju kurung beli siap, so kain tu memang labuh. Nasib baik semua ok.

video

video


Selesai je majlis, dia pun lepas dengan kita orang. Masa tu tudung dia pun dah nak tercabut. hehehe.. sian dia, tapi takpe, it's a memories lah Darin.. nanti bila lagi nak ada pengalaman macam ni. Mummy dulu tak pergi tadika pun, so masa sekolah baru rasa naik pentas. Harap anak mummy kena naik pentaslah lagik lepas ni ok.



Last but not least... ada Montaj from Al-Ikhlas Pre-Tahfiz Pre-School untuk you alls...

p/s: berkali - kali tengok you tube ni, tak tau apsallah asyik terharu je...

5 comments:

mekchu said...

muzs, aku tengok macam ko je yang masuk sekolah balik... sebijik sangat..

mikamusz said...

hahaa... tak larat dah nak gi sekolah.. otak dah tepu..

yana said...

Alhamdulillah...Darin anak yg cemerlang dunia akhirat..moga besar jadi ank yg sentisa menenangkan hati mama n papanya!

Ni kira n3 borong ni ek musz...summary all the year! gud job...lps ni dah bz..hihi..

mikamusz said...

Yana.. masa tgh ada mood ni borong semua sekalikan... hehehe

Anonymous said...

Subhanallah...saya pun nangis baca entry ni...Allahuakhbar...penat lelah setahun tu berbaloi bila time graduation tu..hanya Allah yg tahu mcm mana keadaan masa tu...tahun terakhir saya di al ikhlas...dan hanya saja yg tahu kenapa sy tinggalkn tmpt yg syg tu... :'( teacher laili

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...