Followers

Tuesday, August 28, 2012

Syawal 1433 Hijrah

Salam korang

dah banyak aku baca cerita raya korang... sabar yek menunggu blog ni. Tuannya memang selalu lambat sebab gambar bersepah - sepah....

Untuk semua kenalan, sahabat, rakan taulan, saudara - mara dan jiran tetangga... Jemput datang ke rumah...


Thursday, August 16, 2012

Tuesday, August 14, 2012

Bila Raya Di Perantauan - Part Two

Bos aku dah selamat balik ke Malaysia, sehari sebelum Thanksgiving. Siap pesan macam - macam. Kerja elok - elok, jaga rumah, tengokkan kereta (tengok je????), if anything call or e-mail. Dia kat Malaysia available je.. And siap tanya apa yang dia nak bawak dari Malaysia bila datang sini balik.. fuh, nenanti jelah aku e-mail. Lepas dia datang pun aku nak cau dah.

Rumah 2 tingkat + 1 basement, duduk 2 orang, sorang lelaki sorang pompuan. Jangan ada Majlis Agama Islam Boston tangkap sudah.. waa.. tak mo kena tangkap beku (sebab masa tu dah winter dah).

Pagi Thanks Giving, aku kerja pagi macam biasa. Airport lengang.. lengang giler.. Mamat Irelend yang selalu duk ketuk pintu bilik opis aku pun takde, fuh, aman sekejap.

"trriinngg" YM aku ada message masuk. Nama mamat tu Faisal kot. Dia tinggal tak jauh dari rumah we all. Wish hari raya, Takpe layan je dulu. Then tanya kerja ke, study ke. So boraklah jugak. Then a few minutes, tanya "Will you coming over to Kak Noriah's open house?" mestilah tak, dah aku kerja, pastu rumahnya punyalah jauh. Memang kena naik kereta.  Tapi macam tak percaya pulak yang dia nak tumpangkan aku.
"Tapi saya ada kawan saya sekali".. "Takpe... I cuma dengan my wife and anak I umur 6 bulan, muat kereta.." Fuh cabaran.. cabaran.. terus capai Phone..

"Fit, dah bangun belum.. hoi bangun ler, kang takde org nak masuk meminang. Ada orang ajak pegi open house rumah Kak Noriah, ko nak follow tak?" Penat explain dengan budak baru tido. Finally, "Aku siap, kang jumpa kat station REVERE BEACH".

Terus call tower, tanya cemana semua, dengan suara manja and goda - goda sket, pastu wish ler apa - apa yang patut, berdesup aku tinggalkan opis. Kunci sesiap... Bismillah.. laju - laju aku tinggalkan airport yang takde orang tu.

Sampai kat tempat yang we all janjikan tu, terus naik kereta dengan Faisal and family and dia bawak pergi ke rumah Kak Noriah. Kat sini dapat jumpa Kak Aida and family and also Aida, student. Selain kita orang, ramai lagik budak lain, and majoriti student, bila kita orang kena interview and cakap we all kerja kat Airport, semua macam kagum. Dia tak tau aku cuma kuli yang bergerak ikut arahan je.. huwwaa...

Luqman, son's of Faisal and Hani

Menu memang banyak, antaranya Turkey, wajib ada, tak tau berapa lama dia masak dalam oven tu sebab besar giler. Ada lemang jugak, and lemang tepung pun ada ko. pastu husband Kak Noriah yang orang sana masak satay kat luar rumah. Bestlah bakar satay sebab sejuk, duk lelama tepi api pun tak heran. Rumah Kak Noriah best, dia macam kawasan kampung, rumah tak besar tapi kawasan luas. Tapi memang seronok sangat. Masa tu tak banyak snap gambar, kalau ada pun kamera orang lain yang tak rajin nak upload dalam YG and takde lagi 'zaman tagging; ni.

Kak Aida and Aida

Tak ingat pulak siapa. 

Dalam pukul 5 we all bergerak balik ke Beachview Road. Tak boleh lambat sangat sebab nanti sure jam sebab they all dah habis waktu makan malam, and hari cepat gelap. Best tak, kawan aku masuk kerja nak dekat pukul 8 malam aku rasa. Sepanjang kat sana, duk check message je, manalah tau kalau ada orang carik ke hapa ke. Alhamdulillah semua settle.

The whole day event memang moment yang tak dapat dilupakan. Thanks to tuan rumah yang sangat peramah, tak pernah nak bexakan orang yang dah lama kenal dan orang yang tak pernah kenal. Kami di layan sama rata.

Monday, August 13, 2012

Bila Raya Di Perantauan - Part One

Dengar lagu dendang perantau, tak terkesan pun dek hati, sebab tak pernah pun tak beraya dengan keluarga. Pertama kali tak beraya dengan keluarga masa raya Aidil Adha tahun 1997/1998, aku tak ingat. Tak balik raya Haji sebab masa tu dah nak dekat final exam. Matrik je pun, tapi kesuntukan masa nak balik, tak tergamak nak ponteng kelas. Masa tu tak terasa sangat sebab ramai je kengkawan seangkatan yang tak balik kampung.

Kalau nak cakap sedia atau tak, kita pun tak tahu, dan bermulalah episod beraya diperantuan tahun 2003. Mak aku siap buatkan baju raya, kononnya dapat pakai di pagi Syawal, tapi aku tetap pakai walaupun dah tau memang sejuk. Pakai Long John pun tak membantu, tapi redah je. Yang ada masa tu cuma aku, kawan aku si Fit dan bos aku Selina. "You nak masak apa raya nanti?" dang.. tu dia soklan bos aku. "You nak masak Chicken rendang?" "Of course"..  dengan yakinnya aku menjawab. Bos aku teman aku pegi China Town cari lengkuas, halia, cili api, serai dan bahan - bahan sewaktu dengannya. Masa tu aku punya ketupat and kuih raya tak sampai lagi, so confirm guna Fit punya dulu. Tapi nak jadi cerita, ada pulak ketupat yang pecah.. fih, cabaran.. aku kena buat nasi impitlah gamaknya. Last aku buat nasi himpit masa darjah 2 ke darjah 3. Puluhan tahun dah tu.

Tangan comel yang masak rendang ayam di malam hari

Bos aku, Selina tengah adjust garam

Nasi himpit tu atas meja, segala buku semua keluar, himpat dengan periuk yang dipenuhi dengan air.

Malam raya aku masuk ke dapur, dengan confident aku masak rendang. Selina siap amik gambar aku, buat kenangan katanya. Ye, aku masak rendang sendiri seawal umur 24 tahun. Korang mesti lagik awalkan, tapi sorang - sorang struggle masak semua benda memang adventure kata kau. Waktu aku masak rendang, Malaysia dah raya sakan. Masa call family kat kampung, sumer nangis - nangis, apsal aku cool je.. yelah, kalau aku sedih, dia org lagi sedih. Menu malam tu, rendang ayam, nasi himpit dan kuah kacang. Aku pun tak ingat kalau ada benda lain, tapi yang pastinya, tak sempat menunggu pagi, beberapa ketul ayam dah selamat masuk perut kawan aku tuh.

Student dari UK yang datang beraya di Boston - Kawan Suzana

Pagi Syawal.. takde adegan salam - salam cium tangan semua, mintak maaf dengan kawan seopis aku pun maaf sempoi - sempoi sambil gelak - gelak nak gi solat pagi raya. "Kita pegi "ROXBURY CROSSING" kat Orange Line".. aku memang follow je sebab tak sure pun tempatnya. Keluar dari Subway, tengok je orang jalan ramai - ramai and follow je. Lawak betul. Dahlah kena pecah lelaki and pompuan.. "Habis semayang tunggu sini".. "ok bos.." terus masuk dengan machonya dalam gelangang badminton, berkat pakai telekung mak dari Mekah... "Hai, Malaysia?".. "yup".. I pun... lega aku.. jumpa orang Malaysia kat sana, dia student tapi dah kahwin dengan mat saleh sana. Kawan dia tu pulak study kat UK and datang beraya kat US. Haibatkan.. beraya kat tempat orang je. Tapi sampai situ je kita orang borak. After solat terus bawa hala tujuan memasing, tapi phone number sempat ambil, and aku tahu dia sure ada dalam "Malaysian Boston YG"...

She's the one yang kahwin dengan mamat US, Suzana

Balik dari solat, we all menuju ke Central Station (Red Line).. Between MIT Station and Harvard Station, rumah family melayu. Kita orang di jamu dengan Nasi Tomato. "Akak kat sini, kalau rindu Malaysia, kena masak selalu, makanan je yang ingatkan kita dengan kampung halaman" kata Kak Aida, wife Abg Azmi. 2 anak perempuan dia sangat comel, skang ni sure dah besar panjang dah.

 Bangunan belakang tulah tempat we all solat raya

 Anak dara kak Aida and Abg Azmi

We all tak dapat duduk lama. Aku kena kerja, full day lagi. bekejar balik rumah, tukar baju and balik ke Logan International Airport, sambung kerja macam biasa. Takpe, esok boleh rehat. Walaupun masih suasana raya, tapi raya di sana, hhmmm nak pergi mana sangat. Air mata, tahan ye, jangan keluar laju - laju...

Thursday, August 9, 2012

10 Ramadhan Terakhir

Dah masuk pun 10 Ramadhan terakhir.. makin dekat Syawal tiba, makin hampir jugaklah Ramadhan meninggalkan kita... ada sikit sedih dalam hati, tahun ni buat pertama kali ayah aku sambut raya tanpa ibu di sisi. Walaupun terlantar sakit bertahun, tapi selagi ibu kita tu masih wujud, dia tetap ibu kita walaupun dia tak boleh berkata - kata... Untuk arwah nenek aku dan juga pada insan - insan lain yang kehilangan insan tersayang.. sama - samalah kita sedekahkan Al-Fatihah..

Masuk 10 terakhir Ramadhan, masing - masing pun rancak buat persiapan. Dah ramai dah upload kuih raya, baju raya yang sedondon, tudung raya, kasut raya, henbeg raya dan tak kurang jugak duit raya baru (katanya macam duit monopoly yek?)... ikut kemampuan koranglah yek.

Nak cerita pasal berbuka semalam, ada special sikit sebab husband aku nak berbuka kat surau, bersama - sama Ustaz Muda dari mesir tu dan jiran tetangga. So kira punya kira mau dekat 15 orang nak datang makan. Menu paling mudah Nasi Tomato. Hajat di hati dia nak lain tapi kesianlah mak mertua aku masak sorang je, aku kan kerja, abis tu camno. By the time aku sampai rumah semalam dia pun dah siap masak. Aku just buat air, setup meja and yang lelain tulah. Untuk moreh dah siap buat mee hoon goreng dah. Alhamdulillah, seperiuk nasi tomato semalam memang licin habis tak berbaki. Senang aku nak cuci periuk.

Nasi tomato semalam memang letak dalam periuk bersama ayam masak merah dan kuah dalca

Apa menu istimewa korang yek? Aku takdelah masak special walaupun dalam hati nak memacam. Isnin lepas sempat lagik buat cendol, SEDAP. Bak kata jiran aku, "letak ais kisar ni terbaik".. hahaha.. then buat mee sup, cuma aku tak guna mee biasa, tapi guna macam mee kering tu. Kalau ikut hati nak buat lain, takpe, sikit hari lagik boleh buat kot.

dah 2 kali buat cendol sendiri. Guna santan dari kelapa parut yek, guna kotak kurang sedap

mee sup ni cantik betul. Aku letak sotong, sawi, fish ball and fish cake je

Hari tu dah takde idea sangat buat ikan bakar je. Memang selera ke laut sikit kalau masak sendiri ni, tapi takpelah, kesian pulak kang husband aku nak makan apa. Skang ni pulak memang kalau boleh avoid beli lauk - pauk kat pasar Ramadhan. Even macam mee ke hapa ke aku tak mo. Kalau setakat kuih aku boleh accept lagik. Itu pun ada sedikit kecewa hari tu. Beli kuih kat Bukit Jelutong, kuih sagu mata ikan, kuih lopes dan roti jala. Dalam 3-3 tu hanya Roti jala je yang ok sebab beli kat kedai lain. 2 kuih lagi tu tak tau rasa apa, Kuih sagu mata ikan tu rasanya bukan guna mata ikan, tapi macam sagu nak buat gam tu, batat sangat and tak rasa manis langsung. Kuih lopes pun sama, rasa macam dia blend pulak pulut tu. Dah rezeki itu je yang kita dapat masa tu, redha je, tapi janganlah buat macam tu lagi.

ikan cencaru 2 ekor untuk 2 orang makan. Sampai ke sahur pun tak habis

Korang pernag dengar kuih 'Sopang?'. Aku pun tak tau korang tau ke tak, tapi tiap kali puasa memang teringin nak makan. Sayanagnya kat sini memang takde, aku kena balik kampung kat Kuala Pilah untuk carik kuih ni yang original. Kat sini orang panggil badak berendam, tapi aku tak suka yang bentuk bulat tu, aku memang nak yang bentuk karipap tu. Memang susah dah nak dapat. Kalau balik kampung hujung Ramadhan nanti memang takde dah orang jual, sebab semua pun sibuk buat persiapan raya.

Inilah kuih sopang idaman tu. Bawah ni versi yang abang aku upload masa dia orang iftar kat kampung.


Tahun ni aku suka kuih yang ada kaler, specially kaler hijau. Tak taulah apsal, nak hijaukan bumi kot. Tapi rasa macam best je. Kalau takat beli kuih goreng - goreng atau Roti John dan Murtabak, lamabat sikit nak telan sebab nak kena kunyah lama. Siap pesan dengan husband "beli kuih yang lembut je".. gigi aku nak reput dah ke.. huhuhu..

 Kuih cara ni memang sodap

 Inti kelapa muda memang sedap, kalau dapat inti kelapa tua rasa kering je

 kuih lopes... hhmm teringat jiran aku bagi dulu. Bila dia nak buat lagik

 semua hasil belas ikhsan pakcik google..

Thursday, August 2, 2012

Iftar on 8th Ramadhan @ Istana Bambu

Salam Ramadhan

Dah berapa hari puasa yek (sambil kira jari di tangan).. oh dah penuh 2 tangan sebenarnya... dan kira pulak berapa hari nak raya. Kuih raya, Baju raya, Kasut raya, Duit raya, Langsir raya, Sofa raya, Kereta raya... fuuhh.. time raya jelah nak buat semua benda tu yek.. kalau tak, takdelah perkataan 'raya' kat setiap penghujung ayat.

Sabtu lepas kira 1st berbuka kat luar bagi aku. Untuk husband aku tak sure, sebab dia banyak no jemputan itu dan ini. Tahun lepas dengan gang yang sama juga, tahun ni pun gang yang sama tapi kita dah ada pertambahan.. baby Zahrah (betul ke Aie and Diana?)... and ada perubahan besar jugak to others... sapa yang perasan tu perasanlah yek..


Kali ni pilih Istana Bambu, last year berbuka sini jugak tapi dengan team Volkswagen (tahun ni kat mana? dengar Putrajaya)... bagi aku makanan dia biasa je, ada banyak kurang berbanding tahun lepas... contohnya aiskrim, soto, laksa johor... yang lain tak perasan sangat. Harga?? RM55 nett, kekanak separuh dari itu untuk 5 tahun dah ke atas.


Tahun ni tak sempat nak bergambar kat Istana Bambu. Lepas makan, heading to Wangsa Walk tapi silap timing, parking penuh and Mall pun nak tutup, end up we all lepak NZ Curry house, masa tu pun dah pukul 9 lebih. Bebudak memang seronok sebab kawasan lapang boleh lari - lari. Sampai jatuh - jatuh anak Aie sebab anak dia je paling kecik, yang lain majoriti dah 3 tahun ke atas.

Di sebabkan kekanak dah penat tahap maksima, so aku suggest balik sebab dah lewat sangat. Kononnya kaum bapak nak sambung TT lagik kat Shah Alam lepas hantar mak and anak - anak balik, tapi semua kensel jugak sebab dah kepenatan.. Faktor usia kah?? huhuhu

Ok, so apa plan korang lepas ni? Last year tertunda.. This year?? wait and see.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...