Followers

Wednesday, February 14, 2018

Early Education for Qaseh

Alhamdulillah Qaseh is turning 5 years old this year. As promised, this year dia akan masuk tadika.. This short story is about decision making on which Kindergarten that suits her..

back in Mac/April 2017, actually aku register nama Qaseh untuk masuk Pra-Sekolah dekat Seksyen 9, why Sec 9? sebab Darin masih lagi sekolah sana, and we all nak dia rasa masa sekolah macam kakak dia, boleh hantar sekali and transit sekali, even we all kena struggle lebih untuk kejut dia awal pagi..

Then bila keputusan keluar, Qaseh tak dapat.. bila explain dekat dia yang dia tak dapat sekolah tu, dia macam sedih sebab few times pegi sekolah Darin dia dah excited tengok bilik darjah untuk pra-sekolah. For her, school kakak, school dia, even kawan kakak pun kawan dia. Tapi lama - lama dia macam redha je..

"mummy saya nak belajar cakap English"..

Ini antara yang dia selalu sebut.  If korang ingat lagi pos aku 5-6 tahun lepas pasal Early Education for Kids and now, it's time for us to re-do.. We keep on discussing kat mana nak hantar Qaseh... This time around of course ada lagi banyak school yang orang duk canang sana - sini...

If Al-Ikhlas still lagi ada kat Seksyen 3, mungkin we all akan hantar Qaseh ke sana.. tapi sayang sangat dia cuma ada kat Seksyen 13, terlalu jauh untuk we all hantar and amik. Kalu dekat Seksyen 3, lepas Darin habis SRA3, boleh sekali amik Qaseh.. so takde bayangan Al-Ikhlas kat situ..

Kat area rumah we all ada Dzuliman dan Little Caliph, tak tau kenapa x hantar situ.. fees lebih kurang je kot dua -dua tu.. tapi sebab mmg kali ni hati tu memang ke pra-sekolah jadi sekolah lain ni macam dah tak boleh nak fikir.

Bila teringat balik yang Qaseh nak belajar cakap English... nampaknya we all akan kecikkan scope and kalau boleh nak cari dekat rumah. Tak naklah at her age nak kena turun naik transport which is not familiar for her. Kalu kat Sek 9 still kena transit tp transporter, makcik guard situ semua dah kenal kot.. even cikgu pun dah ada yang kenal...

Before we all nak confirmkan registration Qaseh dekat tadika XXX ni, kebetulan sangat tadika ni ada buat School Holidays Camp untuk 4 hari kalau tak silap. So terus aku registerkan Qaseh. Hari pertama je Darin teman, the day after dah tak payah dah. Nampak dia happy kat School tu...

Then minggu pertama sekolah bukak adalah trial period jugak, so lagi seminggu Qaseh pegi dengan enjoynya... nampaknya dia dah suka situ... dia pun dah tak malu dengan teacher dia.. and dia dah boleh cari kawan... yang lain dia akan belajar sendiri nanti..

Ni antara aktiviti dia org masa school holidays camp....










Hmm kalau dah macam ni gayanya.. maunya tak best pegi sekolah..

End-up we all enrollkan Qaseh ke Tadika Dian...  Dekat dengan rumah, ada belajar English macam dia nak, more to playschool concept. ada air-cond and cukuplah kot situ.. Harap dia enjoy sampai end of the year.. Next Year kita try lagi apply pra-sekolah ye Qaseh...

2 comments:

Saliza sachari said...

Bestlah tadika qaseh, bebudak memang lebih suka playschool dari direct belajar.

شركة المثالية said...


شركة المثالية للتنظيف تسعد بتقديم خدماتها لعملائها بالمنطقة الشرقية خدمات تنظيف خدمات مكافحة حشرات خدمات تسليك مجاري المياه للمطابخ والحمامات جميع الخدمات المنزلية تجدونها مع شركة المثالية للتنظيف بافضل جودة وارخص الاسعار بالاعتماد علي كافة الادوات الحديثة والعمالة الماهرة

شركة المثالية للتنظيف
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالخبر

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...