Followers

Monday, May 13, 2013

Diary - Menyambut Kelahiran 4

/* Entry penuh penulisan */

Sambungan dari yang lepas...

Aku cuba tangkap satu - satu perbualan nurse, tapi aku rasa ayat dia macam asing sangat... tak lama lepas tu doktor masuk, dalam 1/2 jam sebelum dia buat round check tadi..

"Masih 6 cm doktor"..

"Ok, kita cuba try push"..

Doktor seluk, dia cuba untuk paksa bukaan, nak cuba cara normal... aku macam tak ready je bila doktor nak suruh paksa aku beranak jugak... sakitnya Allah je yang tau.. kena seluk, contraction, semua ada.. and dalam masa yang sama, contraction tinggi, heart beat still drop. Doktor cuba betulkan kedudukan baby supaya aku boleh normal. Tapi aku pulak asal sakit pegi amik gas, skill push pun aku dah tak boleh nak concentrate .. 3 kali cubaan yang sangat gagal, tak nampak membuahkan hasil..

"Ok,, caeser yang"..
"ha? doktor.. tak nak?"
aku dah start drama dalam tu.. tak nak.. sakit.. apa semua keluar, benda yang paling aku takut muncul jugak.. aku dah tak sanggup nak mengadap OT...
"Tak boleh, nanti baby u lemas, air ketuban dah kurang and heartbeat drop"..

husband aku cuba tenangkan aku, yelah banyak benda aku fikir... sebelum, semasa, selepas.. argghh... sambil tahan sakit aku ambil gas. Nurse pun start call doktor bius and bilik OT untuk prepare case Dr Raja... ya.. Emergency Caeser...

Ada sorang nurse datang and suruh aku minum ubat dalam botol. Aku tak tau apa nama ubat tu dan apa tujuan ubat tu. Tau - tau dia tuang terus dalam mulut aku, rasa macam pahit payau sikit.. tapi aku pun tak tau macam mana boleh telan...

"Ok puan, kami nak tolak puan ke OT, puan tak boleh sedut gas lagi ya"

Jauh betul perjalanan ke OT tu... huwwaa.. kat bilik sebelah pun ada orang nak bersalin dengan Dr lain.. dan aku boleh dengar bunyi baby menangis.. aku tau dia dapat bersalin normal, aku rasa nak menangis sangat. Cepatnya dia, padahal aku yang masuk dari pukul 4 ni kesudahannya ke OT.

Dalam bilik OT nak transfer ke atas katil bedah lagik satu hal. Memanglah semua nurse yang buatkan tapi aku tetap rasa sakit dan rimas sebab contraction still ada. Bila rasa contraction tinggi, aku terbayang yang heartbeat baby drop.

"Encik sampai garisan merah ni je ya"
Husband aku tak boleh masuk, aku sempat tengok muka dia, nampak dia risau sangat. Tapi dia pun kena redha, malam ni dia berdoa agar 2 nyawa selamat..

"Ok puan, duduk ya, doktor nak masukkan ubat bius.."

Ha, ikut tulang belakang? Ini ke ephidural? oh tidak. Dah lah dojtor tu siap membebel sebab dah guna 3 jarum. Sebab tak dapat jumpa. Aku jadik stress. Dengan kaki kanan aku tetiba cramp, sampai aku kena jerit, "kaki kanan saya cramp".. macam mana nak relax, sakit sana, sakit sini..

"Sabar ya Musz.. sekejap je lagik" itu je suara doktor Raja yang aku dengar. Aku nampak dia mundar - mandir depan aku dengan suit biru dan kasut getah macam Phua Chu Kang warna putih sambil pegang gunting... Aku kena Redha dengan apa yang berlaku.

AKu dapat rasa benda sejuk mengalir dalam badan aku, lama - lama sampai ke bawah.

"Ok.. puan boleh baring, kejap lagi kaki puan rasa kebas"

"Kenapa saya boleh rasa?"

Sebab terlampau takut, aku siap cakap macam tu, macam tak redha jugak yang nak kena bedah kejap lagik. Muka aku kena tutup separuh. Aku tak boleh nampak apa - apa, even melalui cermin lampu atas pun aku tak nampak. Aku redha tak nampak apa - apa daripada aku nampak segala - galanya. Aku boleh rasa Dr start toreh perut aku.. itu sekali je, dan selepasnya aku tak rasa apa -apa.. Aku tunggu saat doktor nak tarik baby aku, aku nak tunggu saat aku nak dengar suara baby aku, tapi macam aku tak sedar apa - apa.

Aku rasa macam semua dah nak selesai, aku pun tak pasti sangat. Tiba - tiba ada nurse turunkan baju yang cuba tutup muka aku tadi.

"Eh siapa suruh buka dulu kain ni.."

Ya Allah macam - macam hal dalam OT ni..

Tak lama lepas tu aku pun ditolak keluar dari OT, terus ke dalam wad. Aku dalam 1 bilik 2 orang.

Husband aku datang sebelah...

"Bie.. nak tengok baby tak? comel sangat". Dia tunjuk gambar baby yang baru keluar, aku rasa nak menangis.. Dia pun start cerita..

"Tadi orang kena tunggu belakang line merah, nurse tu cakap dia akan bawak baby keluar ikut pintu tu. Orang tu dekat 1/2 jam. Tiba - tiba orang nampak dia keluar ikut pintu lain, and tak bawak baby, orang dah susah hati sangat. Lepas tu Dr Raja keluar kat tempat orang tunggu, dia cakap Ebie dengan baby dah selemat. Orang nak nangis bie.."

Kesian pulak aku dengar cerita dia.. tak lama lepas tu telefon dia berbunyi..

"Angah dah sampai bawah? Nanti saya turun"

Rupanya kakak aku yang datang, masa tu dah pukul 11 lebih dah, senyap - senyap dia masuk Wad, padahal waktu melawat hanya sampai 9.30pm je.

Tak lama lepas tu aku rasa sejuk sangat. Sejuk yang sampai ke tulang hitam. Menggigil - gigil yang tak boleh dibendung. Nurse datang letak macam warmer atas badan aku, and balut aku sampai 3 helai selimut. Memang tak tahan. Nurse datang bawak baby, nak try breastfeed, nurse yang pegangkan and baby cuba menyusu, kesian sangat aku tengok baby sebab aku tak boleh nak pegang dia. Wayar berselirat. Badan lemah. Sejuk yang tak dapat dibendung. Kesian sangat. Kakak aku dapat pegang baby, so dia yang dukung baby. Aku terpaksa setuju dengan nurse untuk bagi baby susu Formula sementara tunggu aku betul - betul kuat.

Bila sekejap - sekejap rasa sejuk tu hilang, aku terlelap, lepas tu sejuk tu datang balik. Tak lama lepas tu kakak aku balik, bila dia nampak aku macam dah boleh nak tidur.

Husband aku datang bawak beg. Aku pun tak tau nak buat apa. Aku cuma mintak tolong dia charge handphone and make sure semuanya dekat dengan aku dan aku boleh capai.

"Doktor cakap ubat bius ni tahan 4 jam, nanti lepas tu baru ebie rasa sakit. Nanti mintak ubat ye"

Aku pun tak tau macam mana rasa sakit tu, tapi aku tetap kena mengadap. Husband aku tak boleh temankan aku sebab memang dah peraturan macam tu. Aku tetap register untuk nak dapatkan bilik single, itupun kalau dapat. Malam tu aku tidur dalam keadaan tak berapa lena. Bila sakit datang, aku mintak pain killer dengan doktor. Nasi panas dengan ikan bilis + halia goreng yang sempat mak aku siapkan pun aku tak dapat nak jamah. Semua tak sangka yang aku tak dapat nak bersalin secara normal. Nak duduk pun susah. Tiap kali aku nak duduk, aku kena panggil nurse untuk tegakkan katil, sebab katil tu controller dia kat hujung katil bawah. Badan sakit. Punggung tak selesa. Tangan rimas dengan wayar. Tidur antara sedar dengan tidak sambil aku untuk hari siang...  Inilah pengalaman kedua aku yang jauh betul bezanya dengan yang pertama.. kita hanya merancang tapi Dia yang menentukan segalanya.

Apa pun aku bersyukur kerana anak aku selamat. Alhamdulillah, syukur ya Allah... Kini 2 puteri menjadi sinar hidup kami...

7 comments:

yana said...

Musz..blog hang sudah masuk spam..Aku rasa nurse suruhko push awal sgt..baby tak turun lg masa tu...

mikamusz said...

tulah Yana
aku pun pening apsal ada byk sgt komen yang tak semenggah.
Nurse n doc suruh awal sgtkan, sebab ingat boleh paksa bukaan bagi cepat. Dah heartbeat baby still drop, nak tunggu lagik at least 2 jam aku rasa berisiko kot.

yana said...

aku pernah xp mcm tu masa ank ke5..bukaan baru 6 dia dah suruh push..biasa misi n dr mudalah..heartbeat baby dah drop..tp last2 ko tau apa jd..aku dah give up dah..x daya nak push(mana taknya dah berjam2 kit dok push..air dah keluar..baby jauh lg masa tu..)..terus kena 'slap; dgn laki aku..dan2..aku push sekali..beranak ko!

mikamusz said...

rezeki ko ler Yana.. huk..huk..huk..

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...