Followers

Sunday, May 5, 2013

Diary - Menyambut Kelahiran 3

/* Entry penuh penulisan */

Diary - Menyambut Kelahiran 1
Diary - Menyambut Kelahiran 2

Aku tak sempat nak tengok jam pukul berapa aku sampai kat Columbia Asia Puchong. Aku turn dengan mak aku terus ke bahagian Admission. AKu bagi tau aku dah nak bersalin. Dia orang suruh aku duduk dulu. Then terus aku cakap, saya dah keluar air banyak. Terus dia inform dengan attendance yang ada kat situ untuk inform kat Assistant Dr Raja untuk bawak wheel chair. Lama jugaklah menunggu sebab klinik Dr Raja dah tutup. Hari Selasa half day je and aku baru je nampak Syarifah tadi kat dalam Emergency Room. Rasanya tolong staff lain kot.

Sampai je wheel chair, Syarifah bawak aku terus ke Labor Room. Dia cakap bilik belum ada lagi, kalau ada pun bilik 2, bilik single semua penuh. Takpelah nak buat macam mana,  semua orang pun nak bilik singlekan.

Dalam Labor room, isi form yang patut, then pasang alat CTG untuk check contraction. Dah pukul 4 dah time tu. Biasalah soalan yang dia pernah tanya sebelum ni, anak no berapa, dulu normal ke c-sect ke and etc. Dah tak ingat jugaklah. So sepanjang atas katil tu just check CTG punya rekod. Sib baik gelang, rantai semua dah cabut siap - siap, tinggal nak bukak subang je. So masa tu mak aku still ada temankan aku dalam tu. Darin pun sempat masuk tengok aku. Cuma ayah aku je yang tak masuk.

Sakit tu ada tapi still boleh handle. Dalam pukul 5.30pm husband aku hantar mak, ayah aku n Darin balik. Yelah baru 3 cm je pun, sure lambat lambat. Kalau 1 jam 1 cm mau pukul 11 lebih baru bersalin nih. Lepas dia org balik, aku cuba rehatkan diri. Tapi bila contraction tu datang tak boleh tahan. Istigfar bebanyak, segala doa dan selawat yang teringat masa tu semua aku baca.

Kejap - kejap nurse keluar masuk check CTG semua. AKu tanya jugak Doctor datang bila. Maybe lambat sikitlah doktor datang sebab dia pun depends pada report yang staff nurse ni bagi.

Dalam pukul 6.30 dah mula rasa sakit jugak. Macam dah tak boleh tahan. Nurse pun suggest aku amik gas. Yelah aku pun dah tak boleh nak tahan jugak so aku pun start amik gas jugak. Sambil tu tengok jam kat dinding sambil budget pukul berapalah husband aku nak sampai kat hospital ni.

Dalam 7.15pm husband aku call dia memang dah on the way. Pukul 7 tadik Doktor datang check bukaan jugak, baru 4 cm, macam lambat jugak, tapi still ada bukaan so takpelah. Doktor Raja siap pesan, kalau ada rasa contraction cuba push sikit untuk cepatkan bukaan. Macam tak boleh nak control semua sekali sebab bila sakit contraction je aku sedut gas.


Husband aku sampai hospital, solat and makan dulu. Takpelah, nanti dia pulak yang pengsan kalau tak makan. Dalam pukul 8 something macam tu aku dah rasa macam lain. Aku perasan bila contraction tinggi, heartbeat baby macam drop sikit. Dari bacaan 140, turun sampai 70. Aku pun tak surelah sebab apa, just tengok je macam mana. Nurse pun dah start tukar shift. Makin lama makin sakit. nurse siap suruh mengiring ke kanan supaya dapat cepatkan proses bersalin. Tapi aku pulak yang tak selesa and sakit sangat, perut pun rasa berat. Sekejap je.

Pukul 9 pm doktor datang lagik, dah ada bukaan 6 cm, syukur jugaklah masih ada progress dan aku menahan dengan sabar..

Tapi heartbeat baby still drop bila tiap kali contraction. AKu tanya dengan nurse, kenapa ye, dia kata kemungkinan bila baby mengeraskan tulang dia masa nak turun ke bawah ada tali pusat yang menjerut dia, tapi jangan risau, kita monitor.

So aku rasa lega sikit... Tapi lepas tu aku nampak dia amik telefon dan call Doktor... Aku pun rasa macam tak sedap hati pulak...

1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...