Followers

Friday, August 2, 2013

Mood Raya Dah Datang Ke?

Tinggal lagi berapa hari je nak samabut Syawal.. macam mana persiapan korang... Aku ingatkan kali ni macam ke laut sikit persiapan,  tapi Alhamdulillah.. well-managed jugak ek walaupun dah ada anak kecik tanpa bibik di sisi.

Persiapan untuk anak dara 2 orang tu kira 90% memang dah siap dah. Baju kurung untuk kakak dah beli. Tahun ni Darin dapat 2 pasang.. siap dengan tudung ala Fareeda lagik... yelah, dia pun dah besar. Tahun ni pulak dia dah start puasa penuh. Takat hari ni 6 hari dia tak puasa. 2 hari sebab tak tahan, masa jerebu datang sesekejap tu. Lagik 4 hari masa dia kena batuk selsema. Dia nak puasa tapi we all tak bagi. Yelah, lepas buka bukannya dia minum air banyak pun, cemana nak recover cepat. Baju kurung adiknya pulak, pakai je baju kakak Darin dulu. See, penjimatan di situ. confirm tak pakai lama baju kurung tu, takat amik gambar, lepas tu tukar je baju lain.

Kaler baju kita orang takde dalam list ni.. huhuhu

Last week pulak all out carik baju budak - budak and kasut sekali. So far puas hatilah dengan tangkapan yang di buat. Dapat je, terus rembat and bayar. Kasut pun dapat carik jugak walaupun pening nak memenuhi selera Darin.

Bukan kasut Darin tapi lebih kuranglah

Cakap pasal kuih raya, macam biasalah, konon tak nak banyak, Tapi nafsu tu memang macam tu. Memula tempah kat kawan kakak aku 2 jenis. Ok cukuplah. Then dengan jiran sebelah rumah 2 jenis. Ok cukuplah tu 4. Sekali budak lama yang aku tempah kuih raya dulu message nak kuih tak? Dah aku terorder lagik 2 jenis. Pastu masuk FB kawan aku, alamak, apsal macam sodap je kuih ni. Tertempah lagik 2.. tak ke 8 jadiknya tu. Habislah. Tu siap order kek lapis masam - manis dengan cousin husband aku lagik 2 biji jugak. Sebab nak balik balik kampung ken..... kiralah berapa habis.. mahu dapat berhelai - helai baju raya jugak jadinya. Tutup mata jelah bayar.

Tak sempat nak terjah kedai carik kuih, tapi zaman skang ni, sebut je nak kuih apa, sampailah depan matakan...

Duit raya pun dah tukar siap - siap. Last year punya pun ada lagik, so top-up mana yang ada jelah. Sib baik husband aku bank keliling opis. Jalan kaki jelahkan. Lepas ni proses nak masukkan duit raya. Tapi ini memang selalu last sekali. Kenkadang time nak hulur, tima tu baru nak isi. ish..ish.. takpelahkan.

Hijau dengan Merah je... biru???

Tahun ni kami balik Johor Bahru dulu.. Then baru balik Kuala Pilah. Ni nak kena buat check list untuk baju apa pulak nak bawak balik,  barang - barang and etc. Tak taulah boleh meminimakan bag atau tak. SInce dah ada baby kecik, confirm baju dia yang kena lagi banyak. Darin pun sama jugak. Walaupun dah besar, tau - tau je baju dah comot. Rasanya baju adik lagik taklah secomot dia..huhuh..

Oh.. apsal tak tayang baju sendiri ek? haha.. dah nampakkan adik pakai baju kakak, so tema adalah berulang and ada ulang tayang pakai baju dulu je.. kaler apa? korang tunggu jelah nanti. Biasa - biasa je. yang penting korang happy ok...

Selamat berpuasa.. Selamat berbuka dan Salam Aidilfitri....


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...