Followers

Friday, March 2, 2012

Europe Trip - Harrods-Bond Street

Done with Hard Rock Cafe, Green Park and Buckingham Palace, now off to go for shopping... hahaha.. ayat tak boleh tahan. So we decided to get ride by tube from Green Park Station to Knightsbridge station. Definitely we have to read closely to get on the right train.


This is part of the captured train's map, the rest you can have a look from here, and ours is called PICCADILLY's LINE. Now, it has more than 10 lines to serve people around London.

Some people preferred travel by bus so you an have a look to get the right bus number by standing at the bus station and read on the information provided there. Simple as that, the bust scheduled provided for passengers  convenience.
 
Ok sampai je kat Knightbridge station, sakit kepala balik sebab kena angkat Darin. Kalau korang nak berjalan naik train and bawak stroller etc, ensure station yang korang nak pergi ada tanda "Kerusi roda", means kat situ ada escalator atau elevator, kalau takde, means memang tangga. So we all together - gatherlah angkat darin yang duduk dalam stroller.


Now we all kat Harrods. Masuk je dalam tu, dah ada penyambut tetamu, terus tanya kat mana tempat perempuan dan ke kanak. Tingkat 4 katanya, terus carik lift dan ke sana. Kat area perempuan aku just tgk je, x dan nak beli apa sebab leceh nak kena test baju, naj bukak jaket and baju berlapis - lapis. So off we go to tempat budak.

Memula tengok baju bebudak. Oh cantik sangat, Siap ada brand Burberry and Marc Jacobs yang menjadi idaman hati. Kalau tak convert rasa murah je, cuba darab 5, sendiri mau ingatlah kan. Lagipun bebudak cepat besar, specially Darin, nanti sekejapan je dah kecik bajunya. Lepas tu siap ada baju yg ada designer sendiri pun ada. Kelas kau Jah, gilah amik selai kalau berkenan. Macam biasa, dalam tu bukannya aku amik gambar pun, seganlah. Kang kena marah kang, masuk court London, sapa nak menjawab.

Then pegi bahagian Toys pulakKat sini of course Darin yang excited. Dari semalam duk sebut nak mainan, tapi kat sini dia just main je semua mainan yang ada. Siap ada kakak melayan semua, seronoklah sangat. Dengan mainan pelik yang tak pernah tengok pun ada. Tapi dia dah cakap tak nak beli apa - apa just nak tengok and main je. Hope So. Then tetiba ada kakak approach, dia kata mehlah jumpa Santa Claus, free je katanya. So we all pun give a trylah, isi nama and dia bagi 1 form, siap pukul berapa nak masuk. Masa tu dia bagi pukul 1pm. Then lagik 20 minit nak pukul 1 kita org pun masuklah kat area tu. Pegi je sana.. tengok orang tengah beratur nak masuk, so kena tunggu turn sampai pukul 1pm. Bila tiba giliran, isi nama semua, then dia approach buat Harrods Card. haha.. Kalau free boleh je, tapi x surelah nak beli apa pun.


Dah isi form lagi sekali and dah dapat card, we all pun masuklah dalam tu, melalui kawasan Maze, siap ada mainan yang kekanak boleh main pusing - pusing tu. Sampai kat pintu tu, adalah kakak cantik ni hai - hai sumer... Darin kan bukannya nak bercakap walaupun dia faham, asyik angguk and geleng je, lagipun dia orang punya sebutan lain, tu yg buat dia susah sikit nak faham. Terus kakak tu bagi darin nama Princess Gingerbread.. hapalah... bila masuk je dalam jumpalah Santa Claus ni.. lawak sangat. Macam biasa, tanya dari mana, of courselah Malaysia.. see, senang je, sebut Malaysia semua pun tau. Darin takut nak duduk atas santa, kesudahannya duduk atas emaknya jugak. Santa bagi Christmas Give, ntah ke mana ntah peginya, siap kiss tangan mummy..muhhaaa... scuma x sempat nak snap gambar je...


bila kat luar, barulah dia kasi kita tengok gambar and decide nak beli atau tak. Itulah barang pertama yang we all beli kat Harrods, gambar dengan santa yang hampir 12 pound. Hebat.

Turun bawah baru teringat nak beli something kat Gift Shop. Rambang mata kat dalam tu sebab rasanya semua best. Surelah aku grab barang yang ada sale and discount. Total lost dalam 70++ pound and dapat free gift T-shirt Harrods.. best sangat. And turun bawah untuk VAT. Best nya ialah, takde orang, tak queue panjang dan sangat selesa walaupun yang entertain aku orang Jepun. Handbag tak tengok kat sini sebab husband ajak pegi Bond Street.




So lagi sekali naik train sampailah Bond Street. Actually time ni dah lapar, adalah roti n biskut, tapi sayangnya kat sini susah sikit nak dapat makanan yang on the go. Jalan jugaklah, then singgah Coach beli handbag untuk mak. Orang cakap mahal sikit, yelah mahal sikit dari US  tapi still murah dari KL. Settle pasal bag Coach bergegas carik makanan, and decided stop kat Starbucks je, beli donut untuk Darin and vege sandwich untuk we all, Tak lupa kopi panas sebab sejuk dah kat luar. Hari dah nak gelap.




Then we all patah balik jalan tadi, lalu depan Prada, husband siap tanya "nak masuk tak?" ish, takpelah, takde apa nak beli dalam tu. So terus ke Burberry, sebab husband nak carik barang dia. Sambil dia tengok barang, aku tengok handbag. Memula decide macam tak nak beli, tapi bersungguh pulak salesman tu melayan. Habis semua bag dia hangkut kasi aku tgk, pegang dan rasa, last - last tangkaplah 1. Ok cukuplah untuk tahun tersebut. Please no more handbag yek.




Keluar dari Burberry dengan senang hati sebab duit dah terbang..hahaha..Louis Vuitton masuk tak beli apa pun, sebab tak berminat lagik untuk mendapatkan apa - apa. Next time bebeh. And now time to go home. Kali ni we all amik bas je yang terus ke Warwick Garden. So dapat tengok permandangan waktu malam bila naik bas. Masa lalu depan Royal Albert Hall, ada banyak sangat bas, orang pun ramai. Mesti ada something tu. Tapi takpelah, we all pun tak plan nak stop even husband aku dah offer. We all kan duduk rumah orang, x sedap pulak balik lambat. Some more my friend siap masak tau, so better balik rumah tolong dia masak and kemas barang. 3 malam dinner di taja oleh my friend. Nasi berlauk, Nasi Ayam dan Nasi lemak. Dah rasa macam kat Malaysia pun ada. Thanks Rohaya.


And last but not least, bedtime story with Aisya and Darin. Malam terakhir kami di sana. Thanks so much for your Hospitality. Maaf jika ada yang terusik specially Darin yang suka sangat sakat Aisyah. Till we meet again. Now I miss London a lot.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...