Followers

Friday, November 29, 2013

Al-Ikhlas Pre-Tahfiz Pre-School: Darin Dalam Kenangan 1

Dah terlalu lama blog ni sepi. Ingatkan nak cerita pasal adik Darin, tapi rasanya cerita pasal kakak Darin dululah. Lagi pun tahun ni tahun terakhir dia berada di pre-school, next year dah start sekolah betul.. And this year jugak takde lagi cerita tentang Darin dan sekolah lama... Kenangan  semasa Mother's and Teacher's Day, Sports Day dan Graduation Day boleh klik dekat link tu.

Tahun ni tahun penuh cabaran bagi Darin. Cikgu Darin semua bertukar. Setiap kali balik sekolah, aku check siapa cikgu baru dia. Nama cikgu dia. Macam mana cikgu dia. Aku tanya apa yang dia buat setiap hari. Apa yang dia belajar hari ni dan macam - macam. Darin penat layan mummy dia yang macam - macam, tapi mummy dia nakkan kepastian, sebab tak nak nanti Darin tak dapat apa yang setimpalnya.

Hari demi hari, Darin macam biasa, cuma dia dah sedikit 'liat' nak bangun pagi. Bila fikir balik... hhmm sebenarnya Darin kehilangan cikgu dia, cikgu Amy, yang 1st sekali ajar dia. Darin memang macam tu, orang yang dia sayang, selalu tak kekala lama. Kalau dulu masa dekat Nursery Ummi, ada teacher Hidayah yang rajin layan dia. Dia cuma nak dengan teacher tu je tapi sekejap je, teacher tu dah berhenti sebab sambung belajar. And now again, Teacher Amy tu memang teacher kesayangan Darin. Masa Parents Teachers Meeting tahun lepas, Teacher Amy siap cakap:
"Darin bagus, dia rajin, suka tolong orang dan kawan - kawan. Kadang - kadang kalau saya duduk dekat office, dia datang dan urut belakang saya sambil cakap "Teacher penat ye?"."

Aku pulak yang terkejut, tapi lepas Teacher Amy kahwin, dia ikut husband dia balik Kedah and no more cikgu.

This year, tahun last Darin, kelas makin kecil.. means saingan pun kurang, tapi itu tak bermakna Darin boleh main - main, sebabkan next year dia nak masuk Darjah 1, so dia kena usaha lebih.

Dan tahun ni, cikgu Azie yang mengajar Darin ada tugasan extra yang di berikan oleh daddy dia, untuk pastikan apa yang patut disampaikan mencapai piawaian yang sepatutnya... Boleh ke cikgu tu buat? Kita kena tunggu sampai hujung cerita.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...