Followers

Monday, September 30, 2013

Cerita Raya Tak Sudah - Part 2

Sambungan dari Cerita Raya Tak Sudah - Part 1

Kenapalah semangat nak update ni lemau sangat.. padahal.. sambil buat kerja opis, sambil buat kerja rumah, sambil drive dah terbayang - bayang dah nak update entry itu dan ini.. tapi selalu nan ado..
Janganlah korang marah ek.. ni aku nak up jugak entry raya tahun lepas.. tahun ni punya tak tahulah bila.. sebab nak jimatkan masa.. ku tepek semua gambar secara collage je..



Kalau dah raya pertama kat kampung halaman aku.. memang mengikut tradisi.. Raya ke-2 memang dah bertolak ke rumah mertua memasing... Pack awal - awal sebab takut nanti tertinggal barang, tapi takde masalah nak patah balik sebab nak balik KL dari Johor memang tempuh nogoghi dulu keennn... Wajah - wajah ceria nak balik ke JB.. Tema tak sengaja.. bbiirruuuuuu... kita orang bertolak lambat jugak ni. Rasanya sempat jugaklah Zohor dulu sebab tak disangka - sangka bertalu - talu tetamu sampai rumah mak. Sebagai anak dan menantu mithali (cheewwaahh.. habislah kena bambu lepas ni dengan adik-beradik).. kami isi banyak - banyak ketupat, rendang, lemang and kuih raya bagai. Potong sesiap mana yang patut and ketepikan.. so nanti mak aku top-up je. Air pun bancuh dalam bekas air besar tu, main picit - picit je. Air gula pun dah siap masak.. nanti top-up je.. cuma pinggan and mangkuk kami tak dapat tolong basuh ye mak ya...

Sampai JB malam tu, kami beraya di area Danga Bay... habislah aku tak tau nama tempat. Ala tempat tu famous tapi dekat - dekat Danga Bay. Siap jumpa Ramli Sarip lagik malam tu.. dia pun raya ke-2 dah lepak kedai makan.

Pagi esoknya bersiap nak ke rumah sanak - saudara.. Kita orangkan golongan yang lambat. Tapi tetap terjah mana yang sempat. Breakfast kat rumah cousin husband aku. We all tido rumah dia.. Masuk tahun ni, rasanya ada 4 atau 5 tahun kot tido rumah dia orang ni. Darin pun memang selalu je rindukan Najwa.. Yang rambut curly - curly sikit bawah tulah Najwa.




Actually we all ke rumah Nenek husband aku.. Rumah Tok Yah. Tapi cemana ntah gambar kat situ boleh lesap pulak. Pelik betul. Lepas jumpa Tok Yah, kita orang bawak Tok Yah pegi rumah Uncle Mus. Alamak kat belah mana pun tak tau. We all di jamu dengan Tom Yam dan telur dadar and sayur. Dia orang memang ramai, kita orang pun ramai. Tapi terima kasih bebanyak sebab sudi jamu kita orang ye.


Kat rumah ni memang we all buat macam rumah sendiri. Ke luar ke dalam bebudak ni main. Lepas tu rumah Uncle Mus ni rumah tepi and ada banyak sangat pokok - pokok bunga. Semua pun pakat nak amik gambar celah pokok - pokok bunga tu.


Kat atas tu family kita orang je bergambar dengan Uncle Mus, tepi sekali belah kiri. Uncle Mus ada anak lelaki kembar yang sampai sekarang aku memang tak cam. Jangankan aku.. husband aku pun selalu je bertukar.

Masa nak keluar tu hujan, kita orang redah jugak sebab dah lama sangat. Destinasi seterusnya ke rumah Auntie Ros. Ok fine, aku memang tak tau tempat. Apatah lagi jalan. Geram jugak dengan husband aku dia siap tanya aku cemana sumer.. Haiya.. tanya sama itu GPSlah....


Tumpang solat sekali kat sini, Auntie Ros jamu kita orang dengan mee hoon goreng and nugget. Hari hujan pulak, memang layan je lepak sambil borak and makan kuih raya sumer. Yang kekanak ni tak payah di tanya. Buat sakit tekak je. Bila lapar, taulah carik mak bapak dia tu. Terima kasih Auntie Ros dengan Mee Hoon yang sedap tu. Dapat pulak air panas petang - petang ni.. memang terbaik. Destinasi seterusnya ke kampung Melayu, rumah Tok Iti pulak. Ni rumah legend husband aku jugak ni sebab masa zaman belajar dulu dia duduk dengan nenek dia ni lah. Paling best, lepas pukul 8pm, pintu pagar dah kena kunci. Nanti kalau dia call nenek dia, nenek dia cakap "Akim tak payah baliklah, Tok Iti dah kunci pintu".. hahaha...  Tak taulah nak gelak atau nak nangis kalau dengar statement ni.



Kalau datang Kampung Melayu, confirm akan carik Mee Rebus dengan Murtabak Singapore. Tapi musim raya ni manalah ada kedai yang dah bukak kan. Confirm seminggu kedai tutup. Tapi kalau ada rezeki, ada je kedai yang dah mula berniaga.


Aktiviti bergambar hebat sikit kat sini. Jarang - jarang dapat kumpul sekali ramai sebab rotation pulang beraya tak sama. Ada yang ada ada ada je tak complete. So this time aku rasa complete.


Last but not least.. tataplah wajah kami sekeluarga pada petang raya ke-3 yang dah berpeluh - peluh dah ni.. macam nak pitam. Hujan panas, hujan panas, fuh jangan cakaplah dia punya bahang. Lepas ni boleh balik , mandi dan rehat puas  - puas.


2 comments:

yana said...

Biar lambat..asal masuk jugak cerita tu..nanti esok2..boleh tengok balik..sweet jek masa tu..:)

draherbal said...

hari raya saatnya berkumpul sama keluarga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...