Followers

Monday, March 30, 2009

Khatam Quran

Sambungan kisah pasal tanah runtuh kat Bukit Putus.. we all balik kampung kat Kuala Pilah coz my SIL punya adik bongsu nak kahwin..

So sabtu memang dah kena ada kat sana coz malam tu ada majlis khatam Quran antara pengantin dan anak - anak sedaranya.. from our side, we all siapkan bunga pahar, terdiri dari bunga telur dan pulut kuning.. since this is majlis khatam Quran, so kena guna warna putih.. motif?? suci dan bersih lah...

Darin and Aidid berposing
masa we all sampai kat rumah besan my mom, majlis dah mula pun... bakal pengantin yang kaia baju putih tuh.. anak - anak sedaranya malam tu bertemakan hijau.. bagus tu hijaukan bumi...
The bakal pengantin

anak abang aku ada 2 org.. abang long and Afiq, yang lain tu anak - anak adik my SIL.. yang pastinya aku selalu silap anak dia org coz semua nama mula ngan huruf A.. termausk my bro.. cam banglong dulu panggil Ashraf,, then Afiq, ada Adli and Afifah, tapi panggil Intan plak.. belah sepupu dia org ada Afzan, Alia, Aina, A... apa lagik pun aku x sure..

Afiq

selesai majlis khatam Quram, we all makanlah, masakan kampung betul.. sedap.. cam gulai nenas ikan masin, gulai pisang muda, gulai nangka kot.. pastu sayur kacang panjang ngan hati, ada sup tulang sekali... (**gulai dalam bahasa orang Nogori bermasuk masak Kuning semuanya.. masak lomak cili api..)...

bang long

ada 1 adegan yang tak boleh tahan... Darin cam biasalah, abis makan musti nak cuci tangan.. duk bising - bising, we all cakaplah.. tunggi bibik abis makan.. agaknya dia panggil bibik, bibik tak dengar.. sekali dia jerit bibik punyalah panjang dan kuat, semua org pandang woo.. ceh.. sabo jelah..

Darin pun nak join

kita org kena tunggu my dad selesai semua upacara coz my dad ketua buapak bagi suku Tanah Datar kat kawasan tu.. apa jua majlis my dad kena ada.. and dijadikan cerita, my SIL punya mak sama suku dengan my dad, so memang confirmlah my dad kena ada, sebagai ketua suku and sebagai biras.. so layan kena lebey sket aa... selesai majlis we all balik...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...