Followers

Monday, April 19, 2010

She's admitted

Darin demam balik since Rabu malam... masa tu tempreature dia dah more than 38 degrees, dia memang bukan jenis yg senang makan ubat... so memang masuk ubat punggung and tuam je badan dia.. menjelang pagi, still lagik tak kebah.. masuk hari Rabu tu.. dah 3 kali Darin demam selang 2 minggu..

we all bawak pegi Klinik Adek kat seksyen 9, tapi doc takde, last - last bawak pegi KPJ jumpa Datuk Dr Zul, Dr pun bising ngan we all coz selalu skip dia punya treatment, just imaginel sekali treatment je dah berapa ratus... hhmmm, so this time doc amik darah coz takut Denggi, Alhamdulillah bukan, so bawak balik ubat semua dulu... sekali malam tu dia demam lagik sampai 40.4 degrees.. confirmlah tak  tido malam tu, sampaikan alarm neighbor bunyi pun aku dgr lagik, siap tgk guard lalu  - lalang...

pagi tu siapkan semua brg, coz confirm kena admit... hari Jumaat tu berkampunglah kami di SMC... memula check tempreature 38++, so masukkan ubat...

dalam pukul 2pm camtu dia tido... oklah at least bagi dia rehat dulu... dalam setengah jam lepas tu doc masuk.. check dia, then nurse plak datang, ingatkan masuk jarum kat bilik, rupanya masukkan jarum kat treatment room, sana cahay lagik terangkan compared dgn bilik..

masa dukung Darin ke sana, dia still tido, pelan - pelan baringkan dia... dia tersedar and terkejut, nurse bedungkan dia, dia tak start menjerit sumer.. proses nak masukkan jarum adalah proses yang paling lama... coz dia keraskan tangan and siap angkat tangan... since dia nanti nak makan and nak menulis, doc masukkan kat tangan kiri, sekali bengkak, kena cabut balik.. sian Darin.. tersesak - esak dia.. mata dah merah.. "nak mummy, nak daddy, jangan pegang tangan, jangan pegang kaki, nak siku..." adoi hai, nak mengalir air mata aku, tapi aku kena kuat, kalau aku nangis, lagi kesian dengan Darin..

Doc pusingkan dia, tuk try sebelah kanan pulak... Alhamdulillah, berjaya jugak masukkan, kesian dia.. aku bawak dia masuk bilik, dia siap nak cabutkan bandage tu, berusahalah aku menyabarkan dia..

setiap 2 jam bg masuk gas, antibiotik 2 kali sehari... itulah rutin dia yang nurse cakap.. tapi lepas masuk Gas pukul 12pm, 2pm, 4pm, Nurse dah gapkan ke 4 jam...


Hari pertama memang mencabar, 1st drip boleh plak connector tu cam tercabut, dah basah bandage dia.. so nurse kena tukarkan semua sekali... tapi xlah bukak sampai habis... malam dalam pukul 8, tetiba aku tgk tangan dia dah berdarah, siap meleleh... panggil nurse, 2 kali nurse masuk, sampai aku kena keluar coz "apsal lama sgt"... takpe aku masuk bilik and tunggu, sekali Doc masuk... terus ckp bleeding.. doc pun cemas, banyak kali dia picit butang panggilkan nurse tu, kesian nurse berlari  - lari keluar masuk.. Dr Zul sgt cool, dalam keadaan marah pun, suara dia sgt soft ok, kalau aku jadik nurse, abislah kena bebel ngan dia, coz rasa cam x dgr je dia ckp apa.. hebatlah nurse kat sini coz boleh dgr setiap patah perkataan Dr Zul...


Kali ni Dr Zul kena balut dari mula, sampailah nampak jarum tu coz memang berdarah habis.. "sakit.. sakit" sian Darin.. tapi Alhamdulillah, Darin x meronta sangat...

harap Darin cepat sihat and tak demam lagik macam selalu...

2 comments:

6ky Angel said...

lenkali jgn skip treatment la muz.. takut effect jangka pjg.. ko refer tu gov hospital pun x apa...

churalliya said...

cabaran membesarkan anak.. darin nmpk makin susut.. keisan dia.. ko kena tabah, jgn bg anak nmpk kita lemah.. get well soon dear

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...