Followers

Thursday, September 29, 2011

International Journey - 5 Syawal (Part 2)

"Ikut jalan mana nih?"
"Ikut je arah ke Woodland"
wwaa... nak masuk kastam sudah.. ok..ok.. ada sedikit jakun di situ...
"nak beratur ikut mana? Aie kata Green Lane"..

 Menuju ke Gerbang Perdana

duk confuse nak ikut lorong yang mana.. jangan ikut lorong lori dan bas sudah.. so follow je kereta depan tu... and sampailah kat Pak Kastam..

 fokus...fokus...

Serahkan white card yang dah diselitkan sesiap kat celah passport tu kat abang kastam hensem.. sambil senyum sengih - sengih...

"Akim?"......"saya"
"Nolie?"...."saya"
"Darin?"..... "(Berdiri angkat tangan)"
"Musz?"...."(angkat tangan separuh)"
"Mintak IC"..

 white cards

sure pasal nama aku ada amendment, apa nak buat, nama bapak dia org print salah, takde 'H' gi letak 'H' kan dah susah.. tapi sekejapan je... zrup..zrap dia koyakkan kertas putih tu..selebihnya bagi kat kita orang...

hoolllaaa.. sudah lalu atas jambatan yang banyak sangat kontroversi, bengkok salah tak bengkok pun salah... belasah ajelah.. kat sini pandai pulak laki aku ikut speed limit.. takde nak pecut - pecut... yelah kang kalau kena saman naya oooo... elok - elok boleh buat duit makan, kena bayar saman pulak.. nehi..nehi...

 menyeberangi Selat Tebrau

"Darin..Darin.. dan sampai Singapore.."
"mana?"
"ni Singapore lah ni.."

terus diam sambil sambung main iPad... dah cakap dia, dia sure takde perasaan, sure dia ingat Singapore tu nama shopping complex yang ada TRU macam Empire, OU and Mid Valley.. takpe, dia belum faham lagik...

sampai kastam sana... bukak bonet kereta...

"takpe, dia bukak sendiri"
"eh Akim, x boleh, kalau yang bukak dari dalam pun orang tu kena turun jugak.."
terus tuan empunya kereta turun and pegi belakang bonet...
check lebih kurang terus jalan..

"dia tak periksa sangat yek"
"takde barang dia tak kisah sangat, jangan bawak ayam sudah.."
"AYAM????.. sib baik tak letak soto kat belakang..."
kakakakakaakkaa... bantai gelak reramai....

sebelum meneruskan perjalan.. seperti yang telah dipesan oleh semua orang, sila beli autopass kat area kastam tu.. rege autopass tu SGD 10, tapi dalam tu cuma ada nilai SGD4 je.. rege autopass tu SGD6.. mulalah aku create soklan yang pelik..

 Finally....

"topup kat ner?"
"Kalau masuk parking duit bayar tak cukup cemana?"
"Kalau daftar atas keta ni... kita bawak keta lain boleh ke?"
"Berapa tahun benda ni valid?"
"Apa yang free dia cakap tuh?"
 
aku pun sebenarnya tak faham apa aku punya soklan tapi still insist nak tau jugak..

Tapi apa yang pasti.. kad tu boleh ditop-up kat semua 7-Eleven.. senang gitu kan....

2 comments:

mekchu said...

wah... ke kota singa... itu konpem gi terjah USS tu kan... cpt laa.. skip intro... entry tiba2 sampai USS pun tak pe..

mummy Darin said...

hahaha... ala... takde apa pun...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...