Followers

Wednesday, May 9, 2012

Sambutan HARI IBU HARAM

AKu pernah terbaca dalam satu petikan, dia ada sebut tentang HARAM menyambut HARI IBU...  aku tak sempat nak google pasal petikan tu.. dan dalam dilema perlu atau tidak aku meng'wish' pada hari tersebut, atau biarkan saja jauh - jauh.. asalkan aku tak menyalahi akidah...

Ini petikan dari MAMA HADIF.. korang boleh baca sendiri.. kalau ada yang salah tolong betulkan.. boleh share ilmu sama - sama...


Mari kita singkap makna sebenar Hari Ibu / Mother's Day menurut Wikipedia :


"One school of thought claims this day emerged from a custom of mother worship in ancient Greece, which kept a festival to Cybele, a great mother of Greek gods. This festival was held around the Vernal Equinox around Asia Minor and eventually in Rome itself from the Ides of March (15 March) to 18 March. The ancient Romans also had another holiday, Matronalia, that was dedicated to Juno, though mothers were usually given gifts on this day. In some countries Mother's Day began not as a celebration for individual mothers but rather for christians."


Maksudnya di sini ialah bahawa hari ibu juga merupakan salah satu di antara perayaan yang disambut oleh orang kafir iaitu masyarakat yang beragama kristian. Greek kuno memanggilnya sebagai hari cybele iaitu ibu kepada dewa-dewa mereka. Dan Roman kuno pula meraikan hari matronalia sebagai tanda memperingati dewa juno iaitu mak kepada juventas, vulcan dan mars.


Rasulullah Shalallahu 'Alaihi Wasallam pernah bersabda : "Sesiapa sahaja yang menyerupai sesuatu kaum itu , maka dia itu termasuk di dalam golongan mereka"
[Hadits Sahih - diriwayatkan oleh Imam Abu Daud R.H dalam sunannya, Imam Ahmad Bin Hanbal di dalam musnadnya Dan Imam as-Suyuti di dalam al-Jamie' as-Shaghir, disahihkan oleh Al-Albani] wallahualam


Di dalam Islam, kita dituntut untuk menghormati ibu bapa kita setiap masa dan ketika. Bukannya hanya terhad kepada hari-hari tertentu sahaja seperti pada hari ibu atau hari bapa.
P/S: Dalam pada masyarakat ghairah menyambut Hari Ibu @ Bapa..berapa kali dalam seumur hidup kita menyatakan cinta,sayang,maaf,terima kasih kepada ibu bapa kita?fikir2kan lah..


kredit :syahirul.com fb

1 comment:

Anonymous said...

Hari Ibu adalah tidak haram melainkan ianya disambut dengan cara yang tidak betul seperti meminum arak. Yang berdosa ialah sekiranya sambutan dibuat tetapi tidak menutup aurat. Apa yang penting ialah niat seseorang itu untuk menyambutnya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...