Followers

Thursday, January 29, 2009

Progress my Home Sweet Home

So far Alhamdulillah.. dah adalah progress untuk rumah baru tu... walaupun still ada lagik yg belum dibetulkan lagik, tapi minor je.. so tak kisah sangatlah... tak taulah kan kalau lepas duduk ada pulak yang majornya.. so kenalah sabar dan bertawakal..

12/1/2009 - grill yg we all tempah sehari selepas krimas tu dah siap pun.. so my hubby kena tengoklah.. but then aku gi tengok jugak lepas tu.. mintak excuse dengan bos nak balik awal coz ada hal... tapi camtulah.. ada 2 tingkap kena bukak balik coz, 1 tak cukup panjang, yang 2 tu pulak terlebih panjang.. so they all continue hari sabtu nanti..

16/1/2009 - aku and husband amik half day hari ni.. mcm tak half day coz husband aku amik pun lepas solat Jumaat.. so sampai kat kedai hardware pun dah kul berapa.. ooo actually we all nak beli railing curtain... pasang sendiri lagik jimatkan.. we all takde pun pakai railing yang canggih - manggih tu.. kemudianlah kot.. then bawak semua barang letak kat dalam store.. then balik tu pergi Home's Harmony sebab nak kena beli railing jenis rod tuk kat hall.. sebab tingkap we all tu cam pelik, siap gi show house nak curik idea.. bincang punya bincang.. last - last amik rod and railing beli kat kedai hardware esok.. seminggu baru siap

17/1/1009 - we all pepagi dah kuar rumah.. hantar Darin and bibik ke rumah my SIL kat Bukit Subang.. we all tak cukup alatan.. so nak kena pinjam barang kat sepupu my husband.. then on the way ke rumah baru, singgah jap kedai hardware beli railing lagik and alatan yg tak cukup.. sampai umah.. takde tempat plak nak duduk.. aku kena kuar balik ngan my SIL, beli alatan mencuci, kanvas.. and dll.. then my hubby kuar lagik beli amenda ntah + makanan.. Alhamdulillah.. siap jugak railing we all satu rumah hari tu... sambil tu aku menyapu jugaklah sana - sini.. balik tu singgah Stone Master, nak carik tiles tuk buat konkrit.. huuwaa.. lambat sangat kedai dah tutup pun.. bincang punya bincang.. my SIL suh tido umah dia.. esok carik kat area Klang.. ahad tak banyak kedai bukak tp try jugaklah.. sib baik bawak baju spare.. tapi Darinnya baju tido memang kena pinjam kak Aqish.. malam tu selamatlah we all ke Ikea beli barang - barang rumah lagik..

18/1/2009 - we all carik tiles.. tapi kali ni kena pinjam kereta sepupu my hubby yang 4WD punya.. sebab nak bawak tiles.. penuh giler barang dengan tiles besar, tiles kecik, barang IKEA lagik.. pastu sempat plak carik batu hiasan lah.. ntah bila nak buat pun x tau lah.. then siap semua terus hantar rumah baru... pastu balik rumah.. makan - makan rehat jap.. terus we all ke kedai KC kat area Seri Kembangan tuk bayar deposit.. settle kat situ.. baru balik rumah.. mandi - manda.. kuar gi Jusco secepat mungkin beli brg dapur plak.. then balik bebetul maghrib...

19/1/2009 - me and hubby singgah Jusco lepas kerja. jumpa Black Decker Hammer Drill set siap ada bonus pack.. terus je angkut.. kalau tak beli skang, bila lagik kan.. so nampaknya memang my hubby akan menceburkan diri dalam bidang mendrill ni walaupun xde pengalaman langsung.. you go man.. he..he..

22/1/2009 - minggu depan dah nak CNY so kena amik segala peralatan dapur dr kedai... selamatlah rumah aku macam tongkang pecah.. kena letak kat hall coz bilik sumer dah penuh... lampu amik kemudian.. then tengahari tu sempat ke rumah baru dengan org KC untuk dia amik ukuran.. and tandakan kat kawasan tertentu untuk buat konkrit.. we all pun dapur pun x besar mana coz nak dapur tu kasik luas sikit.. oklah kot kan..

23/1/2009 - akhirnya.. metal rod yg we all order siaplah jugak.. esok kena drill ni.. and before that we all singgah rumah my fren kat Bukit Puchong, nak amik simen lebih katanya.. thanks Putri.... konkrit dia dah siap.. cantik tau.. he..he..

24/1/2009 - semua kedai pun nak tutup.. nasib baik kedai Hardware tu bukak lagik.. so order lagik simen, batu - bata, pasir, besi dan yang seangkatan dengannya... and mintak lori tu hantar ke rumah... my hubby berjaya jugak pasang metal rod tu dengan drill barunya.. walaupun memakan masa hampir 3 jam (+ ramah mesra dengan jiran tetangga yang datang bertandang)... sambil my hubby merehatkan diri.. aku menyapu bahagian atas and mop lantai sekali.. debu teruk sangat.. sampai tak boleh handle.. sambil tu my hubby mencangkul tanah buang rumput bahagian depan laman...

25/1 - today 2009 - Konkrit start buat hari Ahad.. Alhamdulillah petang tadik dia org tengah pasang tiles... aku siap mintak dia org simen belakang sekali.. tapi ada pulak tiles tak cukup.. nasib baik bahagian dalam.. bukan luar.. kenalah my hubby carik nanti.. apa - apapun harapnya semua berjalan lancar... amin...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...