Followers

Friday, January 21, 2011

Sweet Orange Potato tu Keledek jugak ke?

pagi tadik pergi carrefour seksyen 23, beli brg dapur sikit, amannya pepagi takde org, budak yang jaga kaunter pun slow je tag harga barang... pusing - pusing nak carik keledek... takde pun tulis keledek.. yang ada Sweet Orange Potato.. tapi bentuk cam keledek.. aku pun naik confuse dah.. ala.. belasah jelah..

akhirnya misi tu diteruskan jugak .... rebus... lenyek... gaul... gentel... pastu bentukan menjadi bentuk gelang..


sampai masa dan ketikanya.. goreng bagi cantik... tak yah lama pun takpe kan sebab memang dah rebus pun keledek tu... ha..ha.. buat kuih keria guna keledek warna merah... oklahtu dari takde langsung... dengan penuh khusyuk menggoreng dalam kuali... toskan bagi sejuk..


saat yang paling mendebarkan part nak menyira.. padahal gula ngan air je tapi sukatan main belasah... rasanya macam terlebih gula je.. tapi inilah hasilnya...



dapat jugak merasa keria... dok carik keliling Shah Alam tapi x jumpa pun keria yang bebetul keria.. nikmat tul makan... erk... jangan tanya sukatan sebab saya main hentam sesuka hati je... bak kata orang "Resepi Asal Boleh"

8 comments:

shaza said...

tak silap saye, keledek ade 2 jenis.. satu warna oren satu lagi putih.. kalau tak silap la sebab selalu kalau masak lemak pucuk manis, saya letak keledek warna oren tu jugak..

p/s- keria tu mmg nampak lazat.. kalau buat sendiri mmg puas hati kan.. terasa keledek tu.

mummy Darin said...

betullahkan shaza.. keledek mmg ada 2, tapi sebab nama english dia ada 'potato' kat hujung terus jadik blur kejap..ha..ha..

... said...

mmm...sedapnye, nak skit!!hehehe... itu kuih kegemaran saya tu tapi amat sakit ati kalau org jual tak menepati citarasa...

mekchu said...

pandai nye ko... bg je lah apa2 pon, main jadi je.... kira boleh bangga tau pandai wat keria...

mummy Darin said...

mummy 3S: he..he.. yelahkan, org jual tu dia lebih kepada nak untung drpd kualiti

mekchu:alah, ko pun boleh, ikut je resepi di internet..he..he..

win@momyShaneQeisha said...

wow, so kreatif..gebunya rupa kuih keria tu.sure sedap tu dimakan panas2.
*mana tak blur kan 'potato' tu kan kentang

mummy Darin said...

win:thx.. until now my hubby tanya 'keria ada lagi?' ha..ha.. ingatkan dia tak suka

AziE said...

Saya selalu kat sira tu. Kenapa ya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...