Followers

Wednesday, August 24, 2011

MSSQL Installation

masih teringat kenangan bekerja.. walaupun dah seminggu cuti...
dalam tempoh 10 tahun kerja... wajib buat installation database... tak sah kalau tak buat, rasa tak complete hidup ni..

4 tahun denagn XYBASE... segala mak nenek server semua usik, daripada windows2000, Linux (Red Hat/SUSE), pastu AIX memang banyaklah.. Solaris lagik.. and HP seketul... daripada Oracle9i sampai 10GR2 je.. then masuk pulak Vallent..

kat sini pun start buat installation, sekali dengan apps.. kira oklah sebab untuk QA/Testing server.. takde tertekan pun.. takde nak kena buat demo.. kalau salah pun boleh buat lagik.. kenkadang kena tunggu org IT releasekan server baru buat.. sampailah IBM amik alih, buat benda yang sama lagik selama 4 thn..


manusiakan demanding.. mintak tukar terus department DB.. kononnya dapat buat banyak lagik installation, bila dah masuk, baru tau.. bukannya best pun under SO ni.. sekali je buat upgrade from 10203 ke 10204.. dalam tempoh less than 2 years.. ko rasa best sangat ke... masa tu project MAXIS..


yang lain banyak buat documentation.. adoi pening kepala, serius aku tak suka tulis - menulis, karang - mengarang ni.. biarlah buat benda lain.. tapi kalau menulis kat blog aku boleh tahan lagik...

then pindah pulak project AFFIN kat KL nun... takde fresh install oracle DB.. banyak buat security patch je.. cuma kat sini.. first time install MSSQL 2005 DB.. orang lain mesti dah banyak kali install sampai nak muntah kan.. apa nak buat.. lain tempat, lain cara...



next job.. x tau lagik cemana.. harapnya oklah dengan environment baru.. takut + cuak jugak walaupun sendiri jugak yang pilih kan...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...