Followers

Monday, November 17, 2008

Maid oh maid

Sebelum aku sambung posting lain.. tadik ofcmate aku baru je inform yang kawan kita org tu, maid dia dah lari... rasanya semalam coz malam tadik dia call kita org.. dia tak datang hari ni coz nak uruskan taska untuk anak - anak dia...

hhmm mcm dah plan je maid ni kan, yelah skang kan cuti sekolah.. so cam x kelam kabut sangatlah my fren nak hamtar anak dia gi sekolah.. tp pepagi dah uruskan nursery.. then anak dia yg umur setahun lenih tu nangis jelah.. maklumlah.. dah biasa ngan maid dulu, tetiba hantar kat tempat lain, sib baik ada abgnya yang umur setahun tuh..

and my fren kena pegi report polis sebab maid larikan.. and kena fine 250 rasanya.. hhmm maid yg buat hal, kita yang kena bayar denda.. macam - macam hal..

menurut my fren yang maid dia lari ni... mengikut rentetan citer.. dedulu sampai ok.. pastu dapat plak member sekampung sebelah menyebelah.. then sibuk nak keluar plak weekend. nak amik cuti konon.. my fren bg jugaklah kot kuar.. then dah ada boyfren plak.. org Nepal.. bercinta sakan kononnya mamat nilah penyambung nyawanya.. husband dia plak kat Indon wat hal.. padahal anak dah 4.. duit gaji habis hantar kg + topup prepaid.. my fren tu dah siapkan booking tiket flight dia nak balik bercuti bulan 3 ni, tetiba jadik camni.. x taulah brp byk duit my fren yg maid ni pinjam.. alih - alih jadik cegini.. hhmm susah nak cakap.. padahal kita dah bagi dia makan, pakai, duit, mmglah dia keje 24/7/365 tapi kita ni pun bukanlah kejam sangat kan..

dah ramai tau maid my fren lari.. ada kawan I lagik sorang tu.. dulu tu 2 org maid dia lari.. sekali masa MIL dia kat rumah.. seken time, masa dia ngan mak dia kuar.. alih - alih balik umah dah gelap... my SIL pun ada.. lagi tragik.. tinggalkan anak - anak dia kat rumah dgn pintu belakang x berkunci.. kat belakang tu dahlah tgh buat construction.. yg umur 3 thn tu kat dalam pagar sambil nangis.. yg kecik sekali dalam umur 1 thn ++ dalam buai, kaki dah terjuntai.. malaikat lindung kot, sib baik adik dia x pandai turun buai.. kalau x .. tak taulah jatuh longkang ke apa.. sib baiklah abg dia pun x kuar memana.. and my SIL pulak keje half day sebab cikgu kan.. lepas tu terus phobia nak amik maid.. biarlah bersepah.. asalkan nyawa anak - anak terjamin...

Ya Allah kita cuma mampu mohon pada Allah supaya permudahkan kerja kita.. janganlah jadik macam ni yek...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...