Followers

Monday, November 24, 2008

Oh Cameron - I



Pagi sabtu, aku bangun awal macam biasa... siapkan makanan (Sandwich telur + Spagheti) utk bekalan naik atas.. my MIL masakkan Nasi lemak + Nasi Tomato kat rumah my SIL.. dalam jam 9++ we all pun siap - siap keluar rumah... Singgah sekejap isi minyak and keluarkan duit + top-up TnG... we all ke Bukit Subang dulu.. rumah my SIL..


Darin pun tolong kemas barang

Belum naik Gunung apsal Darin dah berkerut?

From Bukit Subang... they all check angin tayar sumer.. maklumlah brg banyak and nak naik Gunung punya pasal.. so kena make sure semua siap sedia... Perjalanan bermula dr Bukit Subang, masuk Highway Guthrie ke Rawang untuk masuk PLUS Highway sebanyak 3 kereta...


Baru nak bertolak dr Bukit Subang


Check angin tayar dulu

Dalam perjalanan tak hujan.. cuaca pun memang cerah.. my dear Darin, start masuk highway.. dia dah start tido... harapnya dia tido jelah sepanjang jalan... dalam perjalanan memasuki sempadan negeri Perak tu... we all takdelah amik gambar sangat... sampailah masuk Tol Tapah... oh ya.. we all nak try ikut jalan baru (Simpang Pulai).. so from Tapah to Simpang Pulai boleh tengok air terjun Lata Iskandar dari tepi highway tu kan...


Gua Batu Kapur

Perakkan banyak sangat gua batu kapur.. kiri kanan jalan tu semuanya gua batu kapur.. kalau diikutkan 20 tahun yang lepas.. zaman takde highway.. aku x suke betul nak naik Utara.. waktu tu my Brothe and my Sis study kat USM.. so memang kena ikut jalan lama tempuhlah Bidor.. Gopeng.. and memacamlah.. kiri kana gua batu kapur tu amat menakutkan.. skang tak lagik.. Oh ya.. masuk Perak.. kenalah dengar Perak FM kan..he..he..he..


Baru sampai Bernam Jaya


Air Terjun Lata Iskandar


Highway Ke Utara


Perak FM

Sampai Tol Simpang Pulai.. jumpa traffic light, amik kanan.. then another traffic light amik kanan and teruskan perjalanan ke CH... laluan ni laluan kuari so memang banyak lori..


Traffic Light pertama selepas Tol.. amik kanan


From Traffic Light pertama to 2nd traffic light


Ada Jakel kat sebelah kanan traffic light kedua.. kat sini amik kanan yek

perjalan ke from Simpang Pulai ke Kg Raja (CH).. oklah, coz jalannya lebar.. and selekoh tak berapa tajam sangat.. in case kalau follow lori or bas.. ada ruang yang banyak untuk memotong.. so for those yang tak tahan pening.. boleh ikut sini tapi perjalanan memang jauh.. from kaki gunung nak naik ke puncak tu lebih 80KM rasanya...


From Simpang Pulai ke CH


Cameron Highlands

Dah nak dekat sampai atas.. hujan sket.. tak lebat, renyai - renyai and Darin pun bangun.. so we all bukak tingkap sket nak bagi dia feel cuaca kat luar...
Akhirnya we all sampailah ke Cameron Highlands....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...