Followers

Wednesday, October 29, 2008

Melawat Kitchen Cabinet




Termimpi - mimpi pasal Kitchen Cabinet, we all ke satu lagik Showroom kat Kota Damansara.. kali ni aku pegi dengan 2 org opismate aku... aku mintak kebenaran tau ngan tauke kedai tu yang so frenly... ok aku citerlah sket apa yang aku dapat.. sorry kalau ada yang salah, maybe kedai lain nama dia lain sket




KC yang ni menggunakan pintu jenis Spray Paint (belah bawah) dan Glass Door untuk belah atas.. Spray paint ni bezanya pintu dia belah luar and dalam sama warna... dan harganya antara yang paling mahal.. Glass door memang cantik, dan amat glossy yang letak kat belah atas tu.. so memang nampak eksklusif.... untuk top, dia gunakan solid surface.. permukaan yang warna putih tu adalah solid surface.. so memang amat cantik combination black and white, tp hati - hati sebab solid surface mudah meninggalkan kesan.. untuk harga boleh tgk pada kat ats tu yek




Yang ni memang fully glass door atas sampai bawah dan menggunakan solid surface.. harga yang ada ni x termasuk oven yang ada dalam gambar tu.. glass door rasanya yang kedua murah kot selepas spray paint..



Gambar atas adalah sambungan yang tadik, tapi dia separate kan harga.. so korang boleh tambah untuk tahu jumlah sebenar..



Ini adalah menggunakan Kayu Nyatoh pada bahagian pintu.. nyatoh pun ada banyak jenis yang aku dengar macam Oak, Walnut dan byk lagik, so pilihlah mana u all nak. Untuk yang ini, top dia guna Granite, trend skang banyak guna granite.. untuk bezakan
granite and solid surface, kalau dapur 'L' shape, sempadan L tu kita akan nampak garisan sempadan untuk Granite, but for Solid Surface, takde nampak sempadan garisan... but they said, granite pun tak boleh nak buat lasak, coz boleh pecah.. atas Granite boleh dijadikan tempat pemotong, tapi bukan untuk mencincang...



Ini menggunakan pintu jenis Membrane Press Gloss, dia agak glossy sket tapi material dia macam abuk kayu yang di mampatkan, dan dilaminatekan dan glossy.. pun nampak cantik and memang ada banyak warna untuk ni.. top, dia guna Solid Surface jugak dan yang ini dia letak oven kat bawah dapur, so tong gas letak kat sebelah...


Style yang ni pun aku minat jugak, dia ada Tall Unit - tempat letak oven and microwave, dia guna Material ABS Melamine Board and top dia Solid Surface.. antara yang paling murahlah harga pintu dia.. siapa minat style cegini bolehlah tiru..



ni design yang paling simple sekali.. sesuai untuk unit kondo/apartment yang comel.. mungkin ada yang suka kaler biru kan..




Ini pun guna nyatoh, tapi kaler putih, so english style kan, husband aku sukalah english style ni, tapi diingatkan kayu nyatoh adalah antara yang mahal dan tahan lasakkan, padanlah dengan harganya...



Ini adalah yang paling last sekali, top dia guna konkrit.. aku suka yang ni sebab amat tahan lasak.. kalau rasa nak berdiri atas ni pun takpe tau... and skang pun dah guna tiles 2ft x 2ft.. so terpulanglah pada pilihan korang kay..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...